Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Liam Fox külkereskedelmi miniszter vasárnapi bejelentése szerint e kötelezettségvállalás 48 fejlődő országra vonatkozik, amelyek jelenleg egy uniós szintű megállapodáscsomag alapján vámmentességet élveznek a brit piacon. Köztük olyan fejlődő gazdaságok vannak, mint Banglades, Sierra Leone, Haiti vagy Etiópia. Ezek az országok a jövőben is vámmentesen exportálhatnak a brit piacra bármilyen árut, fegyverek és hadianyagok kivételével.

A bejelentéshez fűzött háttértájékoztatás szerint Nagy-Britannia 2015-ben 19,2 milliárd font (6800 milliárd forint) értékben importált ezekből az országokból. Az érintett térségből származik például a brit teaimport 79 százaléka; ez önmagában 186 millió fontos tétel, és 34,9 milliárd csésze teára elegendő.

Az országcsoportból érkezik a teljes brit kávéimport 22 százaléka, 131 millió font értékben, valamint a textil- és ruházati termékek 45 százaléka, 7,8 milliárd font értékben.

Banglades, India, Indonézia, Sri Lanka és Vietnam együtt 34 millió készruhát exportált Nagy-Britanniába 2015-ben.
Mindemellett a világ teljes banánexportjának 6 százalékát a brit piac veszi fel; a britek évi 6 milliárd banánt fogyasztanak.

A banán fő beszerzési forrásai közé tartozik a Dominikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Kamerun és Ghána, amelyek együtt a teljes brit banánbehozatal 30 százalékát adják - áll a brit kormány vasárnapi tájékoztatójában.