Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja a Budavári Palota épületének
és környezetének rekonstrukciójával, illetve az Országos Széchényi Könyvtár megújításával, valamint a  De la Motte-palota rekonstrukciójával kapcsolatos, meghatározott közigazgatási hatósági ügyeket.

Ugyan ezt tette a kormány a a Robert Bosch Kft. Budapest területén megvalósuló beruházásával, amely révén új kutatás-fejlesztési egységek jönnek létre. A Xellia Gyógyszervegyészeti Kft. pedig központosított laboratóriumot hoz létre. A lista végén az AlcoWorld Zrt. szerepel, amely Fényeslitke külterületén vodka- és likőrgyárat épít.

A kiemelt jelleg azt eredményezi, hogy a beruházással összefüggésben, a közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntések - fellebbezésre tekintet nélkül - végrehajthatók. Ezen túlmenően az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, a településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és a településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

Az AlcoWorld beruházása megjelenik abban a kormányhatározatban is, amely a Fényeslitke-Komoró intermodális közforgalmú ipari-logisztikai terület fejlesztését tartalmazza. Ebben a kormány egyetért azzal, hogy a tervezett szeszipari beruházás megvalósítása érdekében a befektetéshez szükséges iparterület értékesítésre kerüljön. Az eladó a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) érdekeltségébe tartozó Regionális Fejlesztési Holding (RFH), amely legfeljebb hektáronkénti nettó 15 millió forintért köteles eladni a szükséges területet az AlcoWorld-nek.

A határozat kitér arra is, hogy az ipari parkba be kell vezetni a széles vágányú vasutat és emiatt - szintén legfeljebb nettó 15 milliós hektáronkénti áron - területet kell vásárolni. Ehhez a beruházáshoz 400 millió forintot biztosít a kormány az idei költségvetésből.

Az idén januárban alakult AlcoWorld Zrt. jegyzett tőkéje 20 millió forint. A tulajdonosa az Alfa Investment Kft., amely cég viszont tavaly alakult 3 millió forint tőkével és tulajdonosa a Magyarországon élő Glus Oleksandr - a Céginfo.hu adatai szerint.