A Nemzeti Sportközpontok (NSK) hirdetmény nélküli - azaz nyilvános ajánlattételi felhívás közzététele nélküli - közbeszerzésen választotta ki a Császár-Komjádi Uszoda felújításának generálkivitelezőjét: az Épkar Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. alkotta konzorciumot, nettó 3,5 milliárd forintért - derül ki az NSK közbeszerzési tájékoztatójából. A beruházás a Fina 2017-es Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság budapesti megrendezéséhez szükséges, a Komjádiban versenyeket nem rendeznek, de edzéshelyszínként használják majd.

Az NSK a nyilvános meghirdetés mellőzését "előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősséggel" indokolta, de hogy mik voltak ezek, nem közli.

A Dagály is így épül

Korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is hirdetmény nélküli eljáráson bízta meg -  az általa ajánlattételre felkért három pályázó közül - a Market Építő Zrt.-t a versenyszámok fő helyszínéül szolgáló Dagály uszodakomplexum építésével, nettó 38,5 milliárd forintért. (Hogy pontosan mire költik ezt az összeget, hamarosan kiderülhet, ugyanis az Index a napokban számolt be arról, hogy az általuk indított adatkikérési perben a bíróság első fokon arra kötelezte a Marketet, 15 napon belül adja ki a beruházás költségvetését, számláit és alvállalkozói szerződéseit.)

Nem talált jogsértést a döntőbizottság

Érdekesség, hogy a vizes vb előkészítésével kapcsolatos 12 közbeszerzési eljárást, amelyeket a Bp2017 Nonprofit Kft. bonyolít le, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) is vizsgálta - a jogorvoslati eljárások indításáról a Világgazdaság adott hírt. (A Bp2017 Kft.-t az állam tavaly hozta létre, a cég feladata a vb szervezése és lebonyolítása; jelenleg 43 dolgozót foglalkoztat a Céginfo.hu adatai szerint.) A jogorvoslati eljárásokat a Közbeszerzési Hatóság elnöke hivatalból kezdeményezte, mivel az ajánlatkérő Bp2017 Kft. "nem mutatta be maradéktalanul a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazhatóságának törvényi feltételeit".

A KD honlapjáról kiderül, hogy a jogorvoslati eljárásokat novemberben néhány nap alatt lefolytatta a KD, de jogsértést egyik közbeszerzésnél sem állapított meg. Elfogadta az állami társaság indoklását, amely szerint a közbeszerzéseket a budapesti vizes vb-ről szóló 2015-ös törvény alapján bonyolította le, amely lehetőséget ad a nyilvános hirdetmény közzététele nélküli eljárások lebonyolítására.

Van, ami felülírja a nyilvános versenyt

E törvény mondja ki, hogy a vizes vb "megrendezése és szervezése érdekében kötendő szerződések halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződésnek tekinthetőek, amelyek teljesítéséhez kiemelkedően fontos közérdek fűződik".

"A lebonyolítandó közbeszerzési eljárások tekintetében az ajánlatkérő minden esetben jogosult a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására" - áll a jogszabályban. Az ajánlatkérőnek minden esetben legalább három ajánlattevőt kell felhívni ajánlattételre. Ezt valamennyi létesítmény- és infrastruktúrafejlesztésre alkalmazni kell.

A törvény jelöli ki a vb megrendezésével kapcsolatos egyes feladatok ellátására a 100 százalékos állami tulajdonban álló Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.-t, így a beszerzési és egyéb szerződések megkötésére.

Ez lesz az Épkar-FÉSZ feladata

A Császár-Komjádi Uszoda rekonstrukcióját elnyert cégek feladata többek közt az uszoda belső területének korszerűsítése, a fedett 50 méteres medence felújítása, a donga véghomlokzatok újraépítése, a nyílászárók cseréje, a lapostetők felújítása, az épületgépészeti, elektromos és uszodagépészeti rekonstrukció.

A nyertes konzorciummal, amelynek vezetője az Épkar, tagja pedig a FÉSZ, november 8-án kötöttek szerződést. E cégek mellett még két vállalkozást kértek fel ajánlattételre, a - kormányzati beszerzéseken szintén sikeresen szereplő - ZÁÉV Építőipari Zrt.-t. és Strabag-MML Kft.-t.

Építész és mérnök is kell

A Császár-Komjádi Uszoda átépítésének tervezésére az NSK márciusban választotta ki - három felkért ajánlattevő közül, hirdetmény nélküli eljáráson - a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t, nettó 128 millió forintért.

Hasonló eljárás eredményeképpen szerződtek júliusban a Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt.-vel 106,9 millió forintért a Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújításához kapcsolódó mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátására.

Négy cég, a FÉSZ és az Épkar mellett a West Hungária Bau Kft. és a Magyar Építő Zrt. a közelmúltban nyerte el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság új irányító és logisztikai központjának építési munkáit is, közel négymilliárd forintért.

Mertünk nagyot álmodni

A vizes vb költségei folyamatosan növekednek, a napokban Csárdi Antal LMP-s ellenzéki politikus beszélt arról sajtótájékoztatón, hogy a sportesemény költsége 25 milliárd forintról indult, mára azonban 100 milliárd forintnál jár. Csárdi szerint "ez a pénz fontosabb feladatok végrehajtását is szolgálhatná, például a 3-as metró felújítását, vagy a fővárosiak szociális helyzetének javítását, helye lenne az egészségügyben, az oktatásban, vagy a budapesti bérlakásprogram fejlesztésében".

Az Atlatszo.hu oknyomozó portál korábban összesítette a vb fővárosban és Balatonfüreden tervezett létesítmény- és infrastruktúrafejlesztéseinek kiadásait, az árvízvédelmi munkákkal együtt, s 90 milliárd forint közelébe becsülte az összeget.