Az ír-kanadai gyökerű nagyvállalat 5,5 százalékos munkavállalói béremelést jelentett be október 1-től visszamenőleg - legalábbis azoknak, akiknek októberig letelt a próbaideje és legalább egy negyedéves teljesítmény értékeléssel rendelkeznek, amely elérte az 50 százalékos eredményt - derül ki a Napi.hu birtokába került jegyzőkönyvből.

A béremelés második lépéseként 2017 január 1-től a munkaviszonyban állóknak egységesen bruttó 3600 forinttal növelik a fizetését, miközben az éves választható cafeteria-keretet, az eddigi bruttó 360 ezerről bruttó 180 ezer forintra csökkentik jövőre.

A Syncreon Logisztikai és Szállítási Kft. a megjelenés előtt nem cáfolta, ám kommentálni sem kívánta lapunknak a lépést (a megjelenés után azonban korrekciót kértek - lásd keretes írásunkat). A cég egy neve elhallgatását kérő dolgozója azonban elmondta, hogy esetében a cafeteria összege havi bontásban eddig mintegy nettó 23550 forintot tett ki, ám jövőre már csak körülbelül 11770 forintnyi juttatás állhat majd a rendelkezésére havonta.

A bruttó felvételi alapbér betanított munkások esetében 118 ezer forintot tesz ki, míg az adminisztrátorok 135 ezer, a targoncavezetők pedig 140 ezer forinttal számolhatnak. Így - amennyiben az előírt feltételeket teljesíti - egy betanított munkást nagyjából havi nettó 5 ezer forintnyi veszteséggel érint majd a "béremelés" 2016-hoz képest. Rosszabbul járnak viszont az újabb belépők, illetve az értékelésen alul teljesítők, akik már közel havi tízezer forinttal kevesebbel számolhatnak az idei állapothoz képest.

Még ezt is a szakszervezet "harcolta ki"

A helyzet pikantériája, hogy a társaságnál két érdekképviselet is működik: a Vasas Szakszervezet, illetve a Logisztikai Dolgozók Független Szakszervezete, amelyek többkörös egyeztetéseket követően állapodtak meg a munkáltatóval a mostani munkabér-módosításokról.

Mindeközben a társaságnál létszámhiány van és a tágabb környezetét jelentő Győrben is elapadt a munkaerő-utánpótlás. Forrásunk beszámolója szerint egy-egy syncreonos dolgozónak gyakran 2 ember munkáját kell elvégeznie. A gondok a létszámadatok alapján is sejthetőek: míg 2015 végén még 1566, az idei év októberében már csak 1325 főt foglalkoztatott a társaság a Ceginfó.hu adatai szerint.

Közlemény

A Syncreon Hungary Kft. kifejezetten tiltakozik a cikk eredeti címében foglalt "trükközés" állítás ellen, mivel az megalapozatlan állítást tartalmaz."

Beruházások történtek

A Syncreon Hungary tavaly 48 százalékkal körülbelül 15,32 milliárd forintra növelte árbevételét: a jelentős növekmény fő magyarázata, egy cégcsoporton belülről származó, mintegy 6,7 milliárd forintnyi jogdíjbevétel volt. Az adózás előtti eredmény ugyanakkor a 2014-es 565 millióról 30,3 millió forintra apadt tavaly.

A cég, a 2014-es több, mint duplájára, 9,4 milliárd forintra növelte anyagjellegű ráfordításait tavaly, miközben a személyi jellegű ráfordítások összege csak néhány százalékkal változott - így 5,5 milliárd forintot ért el.

A létszámhiány valószínűleg már tavaly is utolérhette a céget: a munkaerő-kölcsönzésre fordított kiadásokat a 2014-es több, mint duplájára, 187,5 millió forintra növelték.

Korrekciót kért a Syncreon

A Syncreon szerint az írásunkban közölt számolási metodika fals és félrevezető, mivel nem tartalmaz például pótlékokat, prémiumokat, melyek szintén az alapbér alapján számolódnak. Az összehasonlítás a cafeteriaoldalról megközelítve is teljes mértékben inkorrekt, mivel szükséges lett volna a példaként említett cafeteria elemek adómértékének változását is figyelembe venni. A cikkben említett összehasonlítás miszerint "ötször akkora veszteséggel számolhatnak, mint amennyit a fizetésemelésekkel nyerhetnek" teljes mértékben valótlan állítás - érvelnek.

A Syncreon Hungary Kft nyitottan áll minden munkatársa irányába, hogy a személyes adataikat alapul véve (alapbér, pótlékok, prémium, választani kívánt cafeteriaelemek) egyénre szabva segítsen kiszámítani a 2017-re várható bérelemek összegét, illetve segítséget nyújt a legkedvezőbb cafeteria elemek kiválasztásában. Ez a kommunikációnk része volt, és több munkavállalónk kereste meg vezetőit, vagy a HR munkatársait személyesen kérdéseivel, és eddig minden kérdésre megnyugtató választ tudtunk adni - közölték.

A cég szerint a cikkből is kiérződő negatív hangulatgerjesztés manapság a munkáltatók legnagyobb kihívása. A Syncreon működése alatt nem volt olyan év, hogy ne került volna sor béremelésre, melyek mértékét infláció felett tartotta a 9 éves működés alatt folyamatosan, emellett évek óta rendez munkatársai részére sportnapot, gyermeknapot, családi napot és egyebeket. Ezzel szemben az eredményként az adózás előtt eredményt hozza le a cikk, holott az adózás utáni 2015-ös eredményünk mínusz 59 millió forint volt - hívják fel a figyelmet.

A Syncreon Hungary Kft teljes vezetősége ezúton is kéri a munkavállalóit, hogy forduljanak bizalommal felelős vezetőihez kérdéseivel, mert a médián keresztüli kommunikációban nem kívánnak a jövőben e ferdítések miatt részt venni.