A megalapozott gyanú szerint a takarítási és vagyonvédelmi tevékenységet cégeikkel ténylegesen végző gyanúsított vállalkozók 2011-2014 években egy "számlázási lánc" megvalósítása érdekében alvállalkozói céghálózatot hoztak létre és működtettek.

A cégháló létrejöttének oka az volt, hogy egyrészt a gyanúsított vállalkozók a létrehozott cégek fiktív számláinak kibocsátásával és a tényleges takarító-biztonsági őri tevékenységet végző "anyacégek" által történt egyidejű befogadásával a keletkezett áfafizetési kötelezettségüket csökkentsék, másrészt több ezer munkavállalójukat - a munkavállalók utáni közterhek megfizetésének elkerülése érdekében - a ténylegesen működő "anyacégek" helyett a céghálózat fantomizálásra váró cégei alkalmazottjaiként jelentsék be.

A gyanúsítottak hierarchiát kiépítve, összehangoltan irányították a bűnszervezetet, arra is gondjuk volt, hogy a fiktív cégeket néhány havonta "fantomizálják" azzal, hogy a cégeket ukrán, vagy kínai - külön erre a célra az országba beutaztatott, majd az országból kiutaztatott - magánszemélyeknek értékesítsék. A bűnszervezet működtetésében több könyvelő és egy adóellenőr is segédkezett.

Az őrizetbe vételekkel párhuzamosan vagyon-visszaszerzési eljárásra is sor került, így a házkutatások eredményeként a költségvetésben okozott mintegy 900 millió forintt adóhiány jelentős részét biztosították és visszaszerezték.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az összes kihallgatott és őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezése érdekében indítványt tesz a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírájánál.

(Képünk illusztráció.)