A háromszor húsz MW-ból jövőre kettő - Bükkábrányban, illetve Visontán - biztos megvalósul. Így Magyarország messze legnagyobb napelemfarmja jöhet létre.

Az első, több mint hatmilliárd forintból felépített 16 MW-ot - amely jelenleg szintén a legnagyobb - 2015 végén adták át. Akkor arra panaszkodtak, hogy a rákövetkező évtől már nem írhatóak le az ilyen beruházások az adóalapból. A jelek szerint ugyanakkor továbbra is vonzza a befektetőt a napelemmel megtermelt áram kötelező, kilowattóránként (kWh) mintegy 32 forintos átvételi ára, nem kevésbé pedig a napelemcellák zuhanó ára. Az erőmű a lap értesüléseit - a cég folyamatban lévő eladására hivatkozva - nem kommentálta.

Eközben az állami MVM Zrt. is lassan rákap a "napfény ízére" - fogalmazott a Népszava. Az Orbán-kabinet ugyanis tavalyelőtt hirtelen ráeszmélt, hogy a napelemtelep-létesítésre felvehető több milliárdnyi vissza nem térítendő EU-támogatást saját berkein belül tartaná. Így végül az MVM-et bízták meg egy 10 MW-s napelemtelep létesítésével.

Fotó: AFP/Christof Stache