Minőség, méltányosság és mértéktartás - ezzel a három szóval jellemezhető, hogy milyen újságot szeretnék csinálni a Figyelőből - mondta az Origónak Schmidt Mária, a lap új tulajdonosa. A hetilap korábban is egy nagyon fontos orgánum volt Magyarországon és a mostani tranzakcióval szeretném, ha ez a hagyomány folytatódna. Nagyon sok tudás halmozódott föl a hetilapnál, és ennek az elvesztése óriási veszteség lett volna a hazai sajtóvilágban - mondta Schmidt Mária.

Elsősorban pénzügyi befektető vagyok a lapnál, és a most is meglévő magas szintű szakmai munka folytatását tűztem ki az egyik legfontosabb célomnak. Abban az esetben, ha nem jelentem volna meg befektetőként, a lap megszűnt volna. Több mint 70 követelést kellett kielégíteni ahhoz, hogy a kiadóval szembeni felszámolási eljárás lezáruljon - mondta az új tulajdonos.

A Napi.hu a múlt héten számolt be arról, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza vezetőjének családi cége új lapkiadót alapított. A Schmidt többségi, valamint a gyermekei, Ungár Anna és Ungár Péter tulajdonában lévő Pió-21 Vagyonkezelő Kft. hozta létre a K4A Lapkiadó Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a folyóirat, időszaki kiadvány kiadása. A K4A Lapkiadó Kft. ügyvezetője Berecz Kristóf, a CIB Bank Zrt. egykori vállalatfinanszírozási igazgatója, aki Ungár Anna férje.

Megszűnt a felszámolás

A Fővárosi Törvényszék a napokban tette közzé a Cégközlönyben, hogy a 2016. november 30-án jogerőre emelkedett végzése alapján befejeződött a Figyelőt is kiadó MediaCity Kft. elleni felszámolási eljárás - a cég megszüntetése nélkül -, mivel egyezséget kötöttek a hitelezők és a tulajdonos.

A kiadó MediaCity tavaly november óta áll felszámolási eljárás alatt, s azóta találgatja a sajtó, hogy mely (kormányközeli) befektetőhöz kerül a nagy múltú hetilap - felvetődött többek közt Garancsi István és Schmidt Mária neve, de a kormányzati agytröszt Századvég Gazdaságkutató Zrt., valamint a VS.hu-t kiadó és az Origót is megvásárló New Wave-cégcsoport neve is előkerült.

A MediaCity kiadó jelenteti meg a Figyelőt, a Figyelő Top200-at, a Figyelő Trendet, továbbá az Interpress Magazint (IPM), a Chip Magazint, a Motorrevüt, a Hello! magazint, a Digitális fotó, a Családi lap, a Műszaki Magazin és a Norbi Update magazinokat.