A pécsi önkormányzat január elején az MTI-nek küldött közleményében még azt írta, hogy "januárban megindul a Misina-tetőn található tévétorony és környékének fejlesztését célzó - félmilliárd forintos - beruházás kivitelezésének közbeszerzési eljárása. A munkálatok a város tervei szerint 2017 első felében megkezdődnek. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) finanszírozott beruházásnak köszönhetően 2018 februárjáig a tévétorony korszerű, ledes megvilágítást kap, kilátószintje megújul, az építmény közelében információs központot, éttermet, jégpályát, minigolfpályát, játszóteret és parkolókat alakítanak ki, valamint utat, buszmegállót újítanak fel."

Két részre bontották a munkát

Az uniós támogatással finanszírozott, évek óta tervezett turisztikai fejlesztés megvalósítására azonban nem tett közzé nyilvános, az uniós (TED) vagy a magyar Közbeszerzési Értesítőben megjelenő közbeszerzési felhívást Pécs. Az úgynevezett Közbeszerzési adatbázisból kiderül, hogy a beruházást az önkormányzat két részre bontotta, s a részek becsült értéke egyenként nem éri el a 300 millió forintot, így lehetőségük van "közvetlen ajánlattételi felhívással indított közbeszerzést" lebonyolítani.

A közbeszerzési törvény januártól hatályos módosítása szerint, ha a tervezett építési beruházás becsült értéke nem éri el a 300 millió forintot (korábban 100 millió forint volt ez az értékhatár;115. paragrafus 1. bekezdés), az ajánlatkérő legalább öt (tetszőlegesen kiválasztott) gazdasági szereplőt közvetlenül felkérhet ajánlattételre - azaz nyilvános meghirdetés nélkül bonyolíthatja le a beszerzést. (Változás ugyanakkor a korábbiakhoz képest, hogy az ajánlatok beérkezését követően az ajánlatkérőnek haladéktalanul közzé kell tenni az ajánlattételre felhívott gazdasági szereplők nevét és címét, valamint az ajánlatok bontásáról készült jegyzőkönyvet a Közbeszerzési adatbázisban. Így megtudható, kik, milyen ajánlatot tettek.)

Ne maradjon le a beszerzésekről!

A Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő portál (KHF.hu) az ügyfeleit naponta e-mailben tájékoztatja a vállalkozás üzleti profiljába vágó közbeszerzési kiírásokról, továbbá eredménytájékoztatókról, módosításokról és összefoglaló tájékoztatókról.

Díszkivilágítás vonzza a turistákat

Ilyen formában két közbeszerzést bonyolít le Pécs, az egyik a tévétorony kilátószintjének fejlesztésére (csúszásmentes kilátószínt, korlátrendszer kiépítése, turisztikai eszközök, mint a látcsövek és információs táblák felszerelése), valamint a 196 méter magas tévétorony ledes megvilágításának kiépítésére szól - derül ki a Közbeszerzési adatbázisban megjelent dokumentumokból. A cél, hogy "a díszkivilágítással Pécs egy új turisztikai emblémát kapjon, amely az egész városkép egyik meghatározó elemévé válhat." A ledes megvilágítás változtatható színű, programozható lesz, alkalmasnak kell lennie arra, hogy például a nemzeti ünnepekkor a trikolor színeiben világítsák meg a tornyot. Ezen az eljáráson a kiválasztott cégeknek február 21-én küldött az önkormányzat ajánlattételi felhívást, s március 10-én, tíz óráig tehetnek ajánlatot.

Jégpálya és minigolf a háztetőn

A másik meghívásos közbeszerzés a tévétorony melletti egykori Misina étterem átalakításával, a látogatók fogadására alkalmas Misina Információs Központ kialakítására szól, az épület tetején télen jégpályával, nyáron minigolf pálya funkcióval, valamint az első emeleten kiállítótérrel. Az épületben lesz étterem és kávézó is. A nyertes kivitelező feladata lesz a közterület felújítása, felnőtt - és gyermekjátszótér kialakítása a közbiztonság és a kényelmi funkciók fejlesztésével (egyebek mellett térfigyelő kamerarendszert építenek ki, 54 férőhelyes parkolót és két elektronikus töltési lehetőséggel ellátott parkolóhelyet alakítanak ki). Ezen az eljáráson a kiválasztott cégeknek február 24-én küldtek ajánlati felhívást, s az ajánlattételi határidő március 17-én, 10 órakor jár le.

A terület fejlesztésével, az új attrakciókkal a mecseki Misina-tető visszanyeri turisztikai, valamint a város életében betöltött fontos szerepét - mondta korábban az MTI-nek Páva Zsolt polgármester.

Az építési munkákat előzetesen nettó 354 millióra becsülték

A pécsi önkormányzat, illetve a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. a TOP-6.1.4-15 "Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés" program keretében nyert el tavaly októberben 500 millió forint támogatást a Misina-tető fejlesztésére, ez 100 százalékos támogatási intenzitást jelent. A támogatási szerződést novemberben írták alá.

A támogatási szerződéshez készült tervezett költségvetésben az áll, hogy a beruházáshoz kapcsolódó építési költségek (információs központ és tévétorony egyben) nettó 354,3 millió forintra rúghatnak, ami 95,7 millió forint áfa-fizetéssel bruttó 450 millió forint kiadást jelent. Továbbá előzetes tanulmányokra elkötöttek mintegy bruttó 9 millió forintot, ingatlanvásárlásra 10 milliót, projektmenedzsmentre 12,5 milliót szánnak, műszaki ellenőri szolgáltatásra 4 milliót, a nyilvánosság biztosítására, a marketingre és kommunikációra közel kétmilliót, továbbá 12,6 millió a tartalékkeret.

Az információs központnak helyet adó, egykori Misina éttermet az önkormányzat 82 millió forintért vásárolta meg korábbi tulajdonosától, de mivel a félmilliárdos uniós támogatású fejlesztés keretében csak 10 millió forintot lehet ingatlanvásárlásra elszámolni, így a bama.hu novemberi cikke szerint 72 millió forint szűkségszerű önerőt is tett a projekthez a város.