Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén áprilisban 4 százalékkal kevesebb e-matrica kelt el Magyarországon, mint tavaly ilyenkor, a bevételek pedig 1,9 százalékkal, illetve 71 millió forinttal estek vissza - derül ki a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) adataiból.

A visszaesés két matricatípusnak köszönhető: a megyeinek és a hetinek. Előbbi esetében 10,7 százalékkal kelt el kevesebb jogosultság, amely annak köszönhető, hogy az emberek - tanulva a tavalyi tapasztalatokból - már év elején megvásárolták a szükséges matricákat. Februárban 72,5 százalékos, márciusban 16,8 százalékos volt a növekedés, így várható volt, hogy a lendület megtörik.

Az első négy hónapban eddig 1,24 millió megyei matrica kelt el, 18 százalékkal több, mint egy éve.

A heti matricák esetében a forgalom 4,2 százalékkal csökkent idén áprilisban. Emögött vélhetően a húsvét hatása állhat, hiszen tavaly áprilisra esett, idén márciusra, így az ünnepi forgalom is korábban jelentkezett. Ez abból is látszik, hogy a harmadik hónapban 24,6 százalékos volt a növekedés. (A heti matricák esetében azt sem szabad elfelejteni, hogy - bár a külföldiek túlnyomó többsége ezt veszi -, sok magyar vett inkább valamilyen éves jogosultságot, így nekik már nincs szükségük a nem túl jó ár-érték arányú hetire.)

Az éves matricákból ugyan több kelt el áprilisban, mint tavaly ilyenkor, ezek forgalma azonban - érthető okból - már marginális. A havi matrica forgalma is nőtt valamelyest áprilisban.

Forrás: Napi.hu, KKK

30 milliárdért vásároltak matricákat

Az első négy hónapban összesen 30,5 milliárdot fizettek ki az emberek matricára, amely 12,7 százalékkal, 3,4 milliárddal több a tavalyinál. Ennek 74,2 százalékát a személyautók és a motorok "dobták össze". A D2 kategória (7 főnél több személy szállítására alkalmas személygépkocsik, legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik, lakóautók) 22,7 százalékot, az utánfutók 1 százalékot, a buszok pedig 2,2 százalékot adtak hozzá ehhez a bevételhez.

Az áprilisi adatok tükrében nem kizárt, hogy a differencia csökkenni fog az év további részében, hiszen egyre többen jöttek rá arra, hogy jobban megéri éves vagy megyei matricát vásárolni.