Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Konyári János 1951-ben született, tapasztalt borász volt. A Balatonboglári Állami Gazdaságnál dolgozva 1974-től előbb műszakvezető, később főborász volt 1990-ig. Ezt követően a St. Donatus Pincészet főborászaként, ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett. Ezzel párhuzamosan 2000-től működtette családi pincészetét, majd Rádon beindította az Ikon nevű borászatát is.

Ismertséget viszonylag későn szerzett magának, 2008-ban, mikor elnyerte az Év Bortermelője címet. A Magyar Bor Akadémia méltatása szerint a legelsők között jelent meg a hazai piacon minőségi palackozott boraival, és a szakértők szerint az első volt, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta, méghozzá nem kis sikerrel. Barrique érlelésű, 1990-es évjáratú cabernet sauvignonja elnyerte a Foodapest-VinAgora nagyaranyát. Konyárinak köszönhető, hogy bizonyságát adta a kékszőlő indokolt jelenlétének a Balaton déli partján.

A borász szakma szerint egyaránt mestere volt a fehér- és a vörösbor készítésének. "Példamutató, stílusteremtő tevékenységéért a Magyar Bor Akadémia rendes tagjai sorába választotta. Emléke és szellemisége tovább él gyermekeiben és boraiban. Végső búcsújáról családja gondoskodik" - írják a közleményben.

Az MTI képén a borász leányával, Borbálával látható.