A Hill's Pet Nutrition visszahívást indított néhány macskaeledel esetében, miután a vállalkozás saját önellenőrzése keretében kiderítette, hogy a macskatápok vastartalma a megengedettnél magasabb, az egyik felhasznált előkeverék miatt. Az érintett termékek Európában és Oroszországban kerültek forgalomba.

A visszahívással érintett termékek közül Magyarországra az alábbiak érkeztek:

  • Science Plan Sterilised Cat Chicken

- kiszerelés: 12 X 85 g
- gyártási szám: 1941PT
- lejártai idő: 10.2017

  • Science Plan Sterilized Cat Mix2

- kiszerelés: 4 X (12 X 85 g)
- gyártási szám: 3766V
- lejártai idő: 06.2017, 10.2017

A francia nagykereskedő értesítette a visszahívásról partnereit, így a magyarországi Newcopharm Kft.-t is. A Newcopharm a még készleten lévő, érintett macskatápjait zárolta, valamint elrendelte a már értékesített tápok visszahívását.

A macskaeledelekben a vas megengedett határértéke 1250 mg/kg.

A vas a macskák számára esszenciális mikroelem. Takarmánnyal történő felvétele esetén a felszívódást szabályozó mechanizmusok általában meggátolják, hogy egyszerre nagy mennyiségű vas szívódjon fel.

Ezért takarmányon keresztüli vastúladagolás csak ritkán fordul elő, melynek tünetei hányás, hasi fájdalom és hasmenés lehetnek. A bélsár a képződő vas-szulfidtól fekete színűvé válhat.

A kifogásolt termékek egyszeri vagy rövid időszakon belüli etetésétől egészségártalom nem valószínűsíthető - írta közleményében a Nébih.