Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon egy átlagos, család nélküli munkavállaló a bérköltségének 48,2 százalékát kell kifizesse az államnak adóban, vagyis mintegy 51,8 százalékát viheti haza a fizetésének - derül ki az OECD legfrissebb adóék-felméréséből.

A tagállamok közül csak Belgiumban (54 százalék) és Németországban (49,4 százalék) nagyobb az adóék. A visegrádi országok közül Csehország a nyolcadik a 43 százalékot meghaladó adóztatásával, Szlovákia a tizenkettedik a 41,7 százalékos, Lengyelország pedig a 23. a mintegy 35 százalékos terhével. A legutolsó, 2015-ös felméréshez képest hazánk egy helyet lépett előre - azaz rontott - a rangsorban, amely versenyhátrányt jelent a hazai gyártóknak.

Mind a négy országban 20-21 százalék között van a társadalombiztosítási hozzájárulás (egészségügyi és nyugdíjköltség). Az adók befizetője szerinti eloszlásból jól látszik, hogy az adóterhek nagyjából harmadát fizetik a dolgozók, kétharmadát pedig a munkáltatók. Az OECD tagállamai között ebben nincs eltérés, az adóék átlagosan 36 százalékos.

Mi az az adóék és mit mutat?

Az adóék azt mutatja meg, hogy az összes munkát terhelő adó és államnak fizetendő járulék a bér mekkora részét teszi, vagyis az látszik belőle, hogy a teljes munkaerőköltségből mennyi marad a dolgozóknál.

Önmagában az, hogy magas ez az arány, vagy éppen alacsony nem hordoz információt, más számokkal is össze kell hasonlítani. Magyarországon ugyanis kifejezetten sok feladatot lát el az állam, az oktatástól kezdve az egészségügyön át a bürökratikus rendszer fenntartásáig. A kérdés az, hogy milyen a visszaosztás, vagy mekkorák az átlagos fizetések.

A magyar családosok viszont jóval több pénzt tarthatnak meg a fizetésükből: azok a családok ahol a szülők házasok és legalább két gyermekük van csak a keresetük 33,7 százalékát adják oda az államnak. Ez ugyan jóval magasabb arány, mint az OECD-átlag 26,6 százalék, de így csak a 11. legmagasabb érték.

Itt az éllovas a családtámogatási rendszeréről híres Franciaország 40 százalékkal, a második Finnország 39,2 százalékkal, a harmadik Olaszország 38,6 százalékkal.