Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közelmúltban tulajdonost cserélt zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV Építőipari Zrt. és a szintén zalaegerszegi Szabau Invest Kft. közös ajánlattal megnyerte a Nemzeti Sportközpontok (NSK) közbeszerzési eljárását, amit a Mocsai Lajos vezette Nemzeti Kézilabda Akadémia új sportcsarnokának építésére írt ki. A cégek nettó 1,726 milliárd forintért vállalták a kivitelezést. Az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett tájékoztató szerint a szerződés előzetesen becsült értéke nettó 1,92 milliárd forint volt.

A sportcsarnok a balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidő Központ mögötti területén épül fel - a kézilabda akadémisták jelenleg az Urányi létesítményeit használják. A tervek szerint egy másik beruházás keretében kollégiumot és rehabilitációs központot is építenek majd a kézilabdásoknak.

Az Orbán-kormány a tavalyi központi költségvetésben 2,315 milliárd forint, míg a 2015-ös büdzsében 1,496 milliárd forintot különített el a nemzeti kézilabda akadémia létrehozására.

A támogatás új csarnok építésére, öltözők és kiszolgáló helyiségek kialakítására, szállás és kiszolgáló létesítmények építésére, felújítására használható fel. A kormány 2014 júliusában arról is döntött, hogy a kézilabda akadémia működési és utánpótlás-fejlesztési feladatainak támogatására 200 millió forintot fordít a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretből; továbbá arról, hogy ezen feladatok ellátására az akadémia 2020-ig évente 200 millió forint költségvetési támogatást kapjon. A kormány a kézilabda akadémia beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket kiemelt jelentőségű üggyé is nyilvánította, ami egyszerűbb, gyorsabb eljárási ügyintézést hozhat.

Az NSK közbeszerzésén nyertes cégek feladata, hogy 365 nap alatt felépítsék a kézilabda akadémia új sportcsarnokát összesen nettó 5249 négyzetméter alapterülettel, kiszolgáló létesítményekkel együtt, kulcsrakész kivitelben. A munkára pályázott még az A-Híd Zrt., a Grabarics Kft., a KÉSZ Zrt., Laki Épületszobrász Zrt., Magyar Építő Zrt., Strabag-MML Kft. és a VeszprémBer Zrt.

A magyar tulajdonú építőipari cégeknél elindult tulajdonosi átrendeződés eredményeként a Magyar Építő Zrt., a Market Építő Zrt. mellett a közelmúltban tulajdonost cserélt az egyik legjelentősebb építőipari kivitelező nagyvállalat, a ZÁÉV Zrt. is. Erről bővebben itt olvashat.

A Szabau Invest Kft. a Szabadics Közmű Zrt. cégcsoportjához tartozik, főként magasépítéssel foglalkozik.