Új befektető jelent meg a hazai agrárium prémium szegmensében. Az úgynevezett wagyu-marhák magyarországi meghonosításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Zichy Mihály, az Itterem Kft ügyvezetője és tulajdonosa, aki a cég eladása mellett döntött - tudta meg a Napi,hu.

A vevő Pappné Dégi Orsolya és férje, Papp István harmadik generációs földműves családból származnak, eddig ügyvédként és ingatlanfejlesztőként tevékenykedtek.

A jelenlegi 108 darabos, tiszta vérű wagyu-állomány még ebben az évben várhatóan 30-37 darabos szaporulattal bővül. Távolabbi céljuk a 220 darabos állomány. A tenyésztésbe vonandó anyatehenek száma 100, s ennek elérésekor évente 60-70 állat vágását tervezik a jövőben.

Pest megyében Csévharaszti és Vasad közigazgatási területein átívelő, egybefüggő, saját tulajdonukban lévő 150 hektáros legelőn - az ökológiai folyosó részeként -, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretein belül, művelési ágnak megfelelően gazdálkodnak. Itt terveznek létrehozni a közeljövőben egy magas hozzáadott értékű wagyu-szarvasmarha tenyésztést, hizlalást és feldolgozást szolgáló birtokközpontot.

Ennek része egy teljesen automatizált állattartó telep - minimalizálva az állatokat érő stresszt, először kiscsoportos, majd egyedi boxos tartásban - és egy stresszmentes vágópont, valamint húsérlelő üzem. A fejlesztések engedélyezési, illetve több már kiírt pályázat elbírálási szakaszban vannak.

Mi az wagyu?

A wagyu marha fekete szőrű, Japánból származó, eredetileg igásmarha. Vastag szőrű, erős csontozatú, húsa márványos. Összevetve a többi fajtával az effajta marha húsa nagyobb arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így nem csak finom, de egészséges is. A hízóbikák 30-34 hónaposan érik el a 650 kilogrammot. Az állatokat természetes körülmények között, szabad kifutóba nyíló istállóban tartják.

A 150 hektáros gyepterület fedezi az állatállomány tömegtakarmány szükségletét, míg az abraktakarmányt a környező szántóterületeken termelik meg. Az állatok ellátása, gmo-mentes takarmányozása során az eredeti, japán hagyományoknak megfelelő, az állományhoz és környezetéhez illeszkedő takarmány receptúra kifejlesztése van folyamatban, ami lehetővé teszi a minél nagyobb mértékű márványozottságú tőkehúsok előállítását és ezzel együtt a különlegesen finom ízű húsok értékesítését.

A fejlesztés távlati célja egy különleges márka kiépítése is, mely 100 százalékban az előérlelt húsokból készített, feldolgozott húskészítményekből áll, önálló receptúrák alapján. Erre alapozva egy előrendelés alapján működő stabil magyarországi és nyugat-európai piacot szeretnének kiépíteni, prémium minőségű éttermek, üzletek igényeit kielégítve.