Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre megdöbbenéssel értesült a Magyar Közlönyben megjelent szerdai rendeletről a sajtóból, s amelyben a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítja a társaságot a csődtörvényre hivatkozva - írta Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra igazgatósági elnöke.

"Mai napi tájékozódásunk szerint a gyár ellen semmiféle csőd- avagy felszámolási kérelem nem érkezett a Pécsi Törvényszékhez és ennek egyebekben ténybeli és jogalapja nem is áll fenn. Társaságunkban a külföldi befektető fő tulajdonos a várossal kötött szerződés szerinti tőkeemeléseket végrehajtotta, a gyár a munkahelyeket megtartotta, az exportot és az ebből eredő árbevételeit folyamatosan növeli, emiatt nem áll fenn csőd, avagy felszámolási fizetésképtelenségi helyzet" - írták közleményükben.

Erőszakos kivásárlási szándék egy építőipari cégtől

"Sajnálatosnak kell azonban értékelnünk az elmúlt hetekben, a gyárat ért erőszakos kivásárlási szándékot, amelyhez tevőleges partnerséget mutatnak egyes önkormányzati képviselők.

A gyár sok évvel korábbi keletkezésű és az MFB Zrt.-vel kötött fejlesztési hiteleinek jelenleg is folyamatban lévő hitelkonszolidációs eljárásába durván beavatkozva, követelésvásárlási ajánlattal élt egy, a gyárat és a 2016-ra már láthatóan kedvezően mutatkozó piacait megszerezni kívánó nem porcelán-, és pirogránit gyártási főtevékenységű építőipari cég, aki egyebekben vételi ajánlatot is tett korábban a Pécs Holding Zrt. kezében lévő Zsolnay részvényekre.

Társaságunk meggyőződése, hogy a már helyreállított működésű Zsolnayt állami-városi (?) tulajdonba visszaszerezni szándékozók nem a köz érdekéből indíttatva tették meg előterjesztésüket a kormánynak, hanem önös érdekből, egy újabb privatizációs manőver előkészítéseként, a társaság működtetésébe eddig több száz millió forintot beáldozó külföldi befektető sárba tiprásával, a vele való elszámolás lehetőségének teljes kizárásával, államhatalmi eszközökkel " - áll a közleményben.

" Milyen magyar üzleti jogbiztonság az, hogy egy normálisan működő, ráadásul Hungarikum címmel védett örökségvédelemmel érintett Zsolnayt csak úgy el lehet venni, annak működtetőjétől?" - teszi fel a kérdést Cséplő Petra.

Közel 200 millióval nőtt a forgalom

A Céginfo.hu adatai szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra jelenleg 155 dolgozót foglalkoztat. A társaság többségi részvényeit 2013 márciusában vásárolta meg a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt.-től a szír származású zürichi üzletember, Bachar Najari, aki Magyarországon luxusórák kereskedelmével is foglalkozik.

A porcelánok, eozin dísztárgyak, pirogránit kerámia termékek előállításával foglalkozó cég saját tőkéje 1,2 milliárd forint; a nettó árbevétele a 2013-as 535 millióról 2014-re 710 millió forintra nőtt, ebből az exportértékesítés 72 millióról 176 millió forintra nőtt.

Az adózás előtti eredménye a 197 milliós mínuszról 27 milliós veszteségre mérséklődött. (Üzemi szinten 164 ezer forintos eredményt könyvelhettek el.) A társaság kötelezettségállománya 2014 végén 890 millió forintra rúgott.