Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövő hét végéig, azaz március 15-ig kell módosítaniuk létesítő okiratukat a betéti és közkereseti társaságoknak, hogy az összhangba kerüljön az új Ptk.-val. Bár a módosítás nem igényel sok időt, és illetékmentes is - ha a cég a törvényi előíráson kívül nem kér más változtatást a társasági szerződésben -, az ügyvédi költséggel mindenképpen számolni kell. Ez a lap körképe szerint legalább bruttó 20 ezer forint.

Bár már szinte minden könyvelő és jogi képviselő értesítette ügyfeleit, hogy ne feledkezzenek meg a március 15-i határidőről, egyelőre nem tapasztalunk rendkívüli rohamot. Ennek oka lehet, hogy az egyes cégbíróságok eltérően értelmezik a teendőket - mondta a Világgazdaságnak Kratochwill György, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) szakértője.

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága szerint az érintett cégeknek - ha a társasági szerződésük nem tartalmaz a Ptk. kötelező rendelkezéseibe ütköző kitételeket - egyelőre csupán határozniuk kell arról, hogy a társaság a Ptk. rendelkezéseivel összhangban működik tovább. Ezt a határozatot azonban nem kell benyújtani a cégbírósághoz a fővárosi értelmezés szerint.

Ezzel szemben például a Miskolci Törvényszék Cégbírósága szerint azt önállóan is be kell nyújtani. Azaz, ha korábban ez nem történt meg, és a társaságok egyéb okból 2015. március 15-ig sem módosítják a társasági szerződésüket, módosítási kötelezettség hiányában is kötelesek az úgynevezett megfelelési nyilatkozatot benyújtani az illetékes cégbírósághoz.

Olykor egy-egy cégbíróságon belül is különböznek az állásfoglalások, ezért a legbiztonságosabb, ha a cégek a jogszabályban foglaltaknak megfelelően mindenképpen módosítják a társasági szerződéseket - véli a Heves Megyei Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, Székács György is.