Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szombati bejelentése szerint májustól 169 új, C-típusú, azaz a legmagasabb felszereltségű mentőautót állíthatnak szolgálatba, állami forrásból. A hírből azonban nem derült ki, hogy mennyiért vásárolnak és mely cég szállíthatja az autókat.

Az uniós közbeszerzési értesítőből viszont kiderül, hogy verseny nélküli, egyajánlatos közbeszerzésen döntöttek 169 darab, C-típusú, hátsó kerék meghajtással rendelkező mentőgépjármű beszerzéséről, nettó 5,017 milliárd forintért. A közös ajánlatot az állami tulajdonú - a Belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága felügyelete alatt működő BM Heros Zrt. érdekeltségében lévő - BM Heros LEK Logisztikai Ellátó Központ Kft. és a finn mentőautó-gyártó Profile Vehicles Oy nyújtotta be. A nyertesek további 24 mentő szállítására is opciót szereztek; a szerződést április 21-én írták alá.

A tender eredményét szinte előre borítékolni lehetett, a finn autógyártó ugyanis 2012 óta működteti, bővíti a magyarországi, Kistarcsán lévő - jelenleg 56 főt foglalkoztató - fióktelepét, és sikeresen szerepelt a korábbi mentőtendereken is. A BM Heros LEK Kft. pedig idén februárban nyerte meg az OMSZ járműveinek javítására kiírt, négy évre szóló, 4 milliárd forint keretösszegű közbeszerzést.

A Profile Vehicles Oy egyedüli pályázóként nyerte meg az OMSZ legutóbbi, 2015 decemberében zárult közbeszerzését is, akkor legalább 80 darab, C-típusú mentőautó szállítására kapott megbízást, nettó 1,6 milliárd forintért.

Állami mentőautó-gyártást akar a kormány

Egy márciusi kormányhatározat szerint a kormány mentőautók fejlesztésére és gyártására a BM cégének tőkeemelésre 1,4 milliárd forintot különített el a központi költségvetésből. A határozat szerint a "kormány egyetért az OMSZ mentőgépjármű szükségletének folyamatos, tervezett, hazai állami tulajdonban lévő társaság általi gyártásból történő biztosításával".

A kormány egyben felhívta a nemzetgazdasági minisztert, vizsgálja meg és tegyen javaslatot arra, hogy a mentők hazai gyártása miként illeszthető be az Irinyi Tervbe. A határozat szerint 2017-2021 között 624 új mentőautó beszerzése szükséges.