Tavaly összesen 1830 esetben vásároltak az autósok duplán e-matricát, vagyis vettek jogosultságot olyan autóra, amin már volt - tudta meg a Napi.hu Török Szabolcstól, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) kommunikációs vezetőjétől. Ez annak türkében, hogy tavaly 12,8 millió matricát adtak el nem túl nagy szám, ha viszont azt nézzük, hogy a visszavásárlást egy 1470 forintos tranzakciós díj terheli, akkor már legalább 2,7 milliót buktak az autósok egy év alatt. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a dupla vásárlás kiderül (például közös használatú céges autóknál), tehát a tényleges kár ennél is magasabb lehet.

A dolgot nehezíti, hogy míg a NÚSZ a teljes adatbázist látja (enélkül nem is tudna ellenőrizni), vagyis a mobilon, sms-ben, interneten, benzinkúton, vagy ügyfélszolgálaton vett matricákról is van adata, ez a benzinkutas viszonteladókra nem igaz.

Az e-autopalyamatrica.hu - amely nemrég indította el online ellenőrző-felületét, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel áll kapcsolatban, vagyis csak azok a matricák ellenőrizhetők, amelyeket így vásároltak.

Mikor veszi vissza a NÚSZ a matricát?

Ha ugyanarra a járműre, részben vagy egészben azonos időszakra egynél több jogosultságot vásároltak, a vevő a kérheti a felesleges jogosultság visszavásárlását. Ha a több jogosultság kezdő érvényességi napja vagy érvényességi időtartama nem egyezik, visszavásárlásnak csak abban az esetben van helye, ha a későbbi kezdő érvényességű jogosultság érvényessége még nem kezdődött el, vagy ha már elkezdődött, akkor az eltelt időszakban a másik jogosultság teljes időtartamban érvényes volt. A szolgáltatás általános forgalmi adót tartalmazó díja 1470 forint.

Aki pedig benzinkútnál vásárolja meg a jogosultságot, hiába kérdezi meg az eladót, hogy van-e már e-matrica a kocsin, nem kap majd választ. Török Szabolcs szerint vizsgálják annak lehetőségét, hogy ez megváltozzon. Ha az ember nincs netközelben, akkor  NÚSZ 18 ügyfélszolgálatán személyesen, valamint telefonon is lehet érdeklődni, már persze ha nem elérhető a visszaigazoló sms, e-mail, vagy a szelvény.

Nagyon érdemes figyelni

Bár az útdíjfizetési-szabályok egyértelműek, nagyon sok buktató van a rendszerben, amelyekről a Napi.hu korábban többször is írt. Az egyik, hogy sokan nem tudják, meg lehet venni előre is a havi matricákat, vagyis ha valakinek példásul augusztustól van szüksége rá, akkor komoly pénzkidobás éves jogosultságot venni (példásul D1 kategóriában). Tavaly mégis sok autós ezt tette.

Ugyancsak érdekes, hogy miért adtak el több ezer Veszprém megyei matricát, mikor elég korlátozott azoknak az élethelyzeteknek a köre, amikor egy autósnak szüksége lenne rá.

Ezeken kívül a NÚSZ is rendszeresen felhívja az autósok figyelmét, hogy ne tévesszék össze a D1 kategóriát a D2-vel és többször ellenőrizzék a rendszámokat. Minden egyes ilyen hiba rosszabb esetben büntetést, jobb esetben csak az 1470 forintos tranzakciós díjat és némi ügyintézést von maga után.