Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus végén a közintézmények lejárt tartozása 71,3 milliárd forint volt, ami a januári 62,8 milliárdos mélyponthoz képest 8,5 milliárd forintos növekedés. A tartozásállomány az elmúlt hónapokban 70 milliárd forint körül ingadozott, augusztusban épp 1,4 milliárddal növekedett. Egy évvel korábban 76 milliárd forint volt a kifizetetlenen adósság, ami arra utal, hogy hatalmas pénzbőség ellenére a kormány ezen a szinten tartja a kifizetetlen adósságot, annak ellenére, hogy a szállító cég eközben jogosan várják szolgáltatásuk, árujuk ellenértékét. Eközben az állam úszik a pénzben, hisz augusztusban a nyolchavi államháztartási hiány 274 milliárd forintra csökkent, ami 15 éves rekord.

Ráadásul - mint az a kórházi adósságok átmeneti rendezésekor látható volt - kormányszervek csak azoknak az szállítóknak voltak kifizetni a kórházi tartozásokat, akik lemondtak a nekik járó késedelmi kamatról.

A Magyar Államkincstár adatiból kiderül, hogy összes tartozásból 30 nap alatti 21,5 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 12,5 milliárd forint, 60 napon túli lejáratú 37,1 milliárd forint vagyis az adósság nagyobbik felét már két hónapja ki kellett volna fizetni. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 4,6 milliárd forint vagyis a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya - amelyből 3,0 Mrd államháztartáson belüli tartozás - 66,7 milliárd.

Állami kórtünet

A tartozásállományból 55,4 Mrd Ft (az összes tartozás 77,7 százaléka) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). Vagyis a kórházi konszolidáció nem tette meg a hatását - a kórházak, szakrendelők továbbra is alulfinanszírozottak, az adósság gyorsan újratermelődik.

Jól jelzi, hogy a legnagyobb adósságot Magyarország talán egyetlen európai szintű kórháza az MH Egészségügyi Központ,- közkeletű nevén a honvédkórház - halmozott fel. A honvédkórház évek óta állandó szereplője nem fizető költségvetési intézményeknek, ugyanis az átlag feletti orvosi ellátás nem finanszírozható társadalombiztosítási járulékokból - ezért rendre konszolidációra szorul. A Békés Megyei kórház a második legnagyobb adós 3,2 milliárdos lejárt adósságállománnyal, ezt követi fővárosi Péterfy Utcai Kórház szintén 3,2 milliárdos lejárt szerződés-állománnyal.

A fizetést csak hátra sorolják

A negyedik helyen nem kórház hanem egy másik állandó szereplő a Pest Megyei Kormányhivatal található, aki a beszállítóknak 2,1 milliárd forinttal tartoznak. Az összes kormányhivatal teljes tartozása 6,3 milliárd forintra rúg - vagyis, ha egy költségvetési szerv lenne a 20 hivatal, akkor jelenleg toronymagasan vezetné a nem fizetők listáját.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adósságát viszont fél év alatt eltüntették; 15 milliárd forintról augusztusra 314 millió forintra csökkentették. Ráadásul valószínűleg a következő hónapokban nem termelődik újra az adósság, hisz 2016-os költségvetésből jelentős többletforrásokat kapott az intézményfenntartó, ám a 2017-es költségvetéssel már gondok lehetnek. A rendőrség most alig egymilliárdos lejárt adósságot görget maga előtt, míg a katasztrófavédelem pont ennyivel adós a beszállítóknak.

A nemfizetés továbbra is az egész államra jellemző, bár van ahol nem milliárdos, hanem csak néhány milliós tételekről beszélünk. Jól tükrözi a költségvetési intézmények fertőzöttségét, hogy a 694 közintézményből 365 jelentett lejárt adósságot.