A középkori históriás énekes születését 1515-re teszik a szakértők - pontos adatok hiányában. A "Lantos" születésének 500. évfordulójára kiadott emlékérmet ezüst és színesfém formátumban is kiadják.

Az emlékérme előlapján, a középmezőben egy lant reneszánsz rozettával díszített húrjainak és húrtartójának ábrázolása látható. Az ábrázolástól jobbra a "BP." verdejel, balra a "2015" verési évszám olvasható. Az emlékérme szélén felső köriratban a "MAGYARORSZÁG" felirat, alsó köriratban az értékjelzés és a "FORINT" felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen egy-egy pont választja el egymástól.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Tinódi Sebestyén címerének ábrázolása látható. A címertől jobbra az "1515K", balra az "1556" felirat olvasható, alatta Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme szélén felső köriratban a "TINÓDI SEBESTYÉN", alsó köriratban az "500 ÉVE SZÜLETETT" felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen egy-egy pont választja el egymástól.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. A színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm, méretben és éremképben nem tér el az ezüst verettől.

2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. A 10 000 forint névértékű Tinódi Sebestyén ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.