Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő évi előrejelzés már kevésbé kecsegtető: 2016-ra ugyanis az elemzők 2,3 százalékos inflációt jósolnak, a tervezett béremelés mértéke viszont csak 3 százalék körüli lesz. A reálbér növekedés tehát folytatódik ugyan, de jelentősen lassul.

A friss adatok szerint átrendeződött az ágazatok hierarchiája is. A ipari vállalatok idén is átlag feletti fizetésemelést adtak dolgozóiknak, folytatva egy több éves trendet - míg régebben a legfukarabb vállalatok közé tartoztak. Ráadásul a termelő vállalatok között jóval az országos átlag alatti a béreket befagyasztó cégek aránya.

Ezek fő oka, hogy e cégek már nem csak a mérnökök, hanem a fizikai dolgozók és operátorok között is egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzdenek - állapította meg Magyar Szilvia, a Hay Group szenior tanácsadója.

Az is látszik azonban, hogy nem csillapodik a pénzügyi válság hatása: még a legtöbb bért emelő pénzügyi vállalatok is csak az átlag alatti fizetésemelést tudtak végrehajtani.

Nemcsak az alapbér számít

Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kapnak az alapbéren kívüli juttatások. A teljesítmény alapú bónuszok néhány évvel ezelőtt az összes munkavállaló átlagát tekintve a fizetési csomagnak csupán 7 százalékát tették ki, mára ez 9,5 százalékra nőtt.

A válság óta folyamatosan nő a ténylegesen kifizetett bónuszok aránya is, ami azt jelenti, hogy a kitűzött célokat nagyobb arányban tudják teljesíteni a munkavállalók és a vállalatok. A Hay Group elemzői várakozásai szerint ez a trend jövőre is folytatódhat.

Sokan, de keveset

A béren kívüli juttatások sztárja továbbra is a cafeteria, a rugalmas juttatási rendszer, amelyben meghatározott keretösszegen belül különböző elemeket (Szép-kártya, Erzsébet utalvány, nyugdíjpénztári hozzájárulás, közlekedési támogatás) választhat a munkavállaló.

E juttatás esetében a kulcsot a bruttó keretösszeg mértéke jelenti, amelyet a felmérésben résztvevő vállalatok jelentős hányada - mintegy ötöde - emelt meg, viszont az emelés mértéke csak kismértékű volt, átlagosan 3 százalék. Ez alapján a cafeteria bruttó értéke az összes munkavállaló átlagát tekintve évi 337 ezer forint.