A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megerősítette az idei államháztartási hiánycélját a tárca mai sajtótájékoztatóján: a növekedés ugyan a tervezett 2,5 százalékot meghaladhatja 2015-ben - ez alapján akár lehetne is javítani az államháztartási hiányt, de ezt nem tette meg a kormány. Továbbra is cél a 2,4 százalékos hiánycél - jelentette be Banai Péter Benő, az NGM államtitkára. A kormány ez esetben konzervatív becsléssel élt - tette hozzá az államtitkár.

A 2015-ös költségvetés eredetileg 2,5 százalékos növekedéssel és 1,8 százalékos inflációval számolt - a két prognózis közül feltehetően egyik sem teljesül, a növekedés 3 százalék körül, az infláció viszont nulla százalék körül alakulhat. Az államháztartás hiányát 877,4 milliárd forintban határozták meg a költségvetés elfogadásakor.

Még mindig megvan a 169 milliárdos lyuk

Az idei költségvetés pozitív kockázata a terven felüli gazdasági növekedés, ám rögtön az infláció felüllövése negatív kockázatot jelent. Továbbra sem tudni, hogy milyen vagyonértékesítési bevételből szeretné a kormány előteremteni azt a 169 milliárd forintot, amit beterveztek a költségvetésbe. Ha ez a bevétel elmarad - ennek ellenkezőjére ma semmi információ nem utalt -, úgy a hiány a GDP-arányos hiány 0,5 százalékos túllövését is eredményezheti a 2,4 százalékos tervhez képest. Vagyis e bevétel nélkül a deficit máris 2,9 százalék lenne, ami hajszálnyira marad el a három százalékos maastrichti kritériumtól.

Az EU-nak megküldött EDP (túlzottdeficit-eljárás) keretében a tegnap megküldött adatok szerint a magyar államháztartás hiánya tavaly a GDP 2,6 százaléka, folyó áron számolva 829,1 milliárd forint volt. Az államadósság mértéke a GDP 76,9 százalékára csökkent, ami 0,4 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél. A kamatkiadások nélkül számított elsődleges egyenleg a GDP 1,5 százalékos többletére rúgott. A hiányadat alapján az uniós élvonalba került Magyarország. Az ország abban is egyedülálló, hogy az államadósság-mutató az elmúlt években folyamatosan csökkent - mondta Banai Péter Benő.

Az új makrogazdasági pályát a hónap végén esedékes konvergencia program és a 2016-os költségvetés tervezete tartalmazza majd.