A 2014-ben regisztrált 111 nosocomiális (kórházi) járvány majd 60 százaléka nem specifikus, vagyis egyéb közösségekben is előforduló járvány volt. A specifikus nosocomiális járványok, melyek az egészségügyi intézményeket érintik, az összes bejelentett járvány 40 százalékát tették ki. A 2014-ben bejelentett nem specifikus járványok száma (66) a 2013-ashoz képest 33-mal csökkent, ami elsősorban a nem specifikus, vírusok okozta emésztőrendszeri járványok számának csökkenéséből adódik. A jelentett specifikus járványok száma az utóbbi 5 évben gyakorlatilag nem változott - olvasható az Epinfo hírlevélben.

A járványok során összesen 1326-an betegedtek meg (84,7 százalékban ápolt, 15,3 százalékban egészségügyi dolgozó). A megbetegedések túlnyomó többségét (80,5 százalékát) a nem specifikus járványoknál regisztrálták, a megbetegedettek 18,9 százaléka (202 fő) volt egészségügyi dolgozó.

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ
Kép: Kórházi járványok száma 2004-2014 között

A 45 specifikus járványban 258 beteget regisztráltak. Nem specifikus légúti járványoknál 2 ápolt, míg a specifikus kórházi járványoknál 16 ápolt halálozott el alapbetegsége mellett a következő kórformákban: véráram fertőzés, pneumónia, sebfertőzés és pneumónia, véráram-, húgyúti-, sebfertőzés, alsó légúti fertőzés és pneumónia, véráram fertőzés és meningitis, valamint enteritis, illetve influenza

.

Forrás: Országis Epidemiológiai Központ
Kép: Specifikus kórházi járványok megoszlása kórformák szerint

A nem specifikus járványok többségét, míg a specifikus nosocomiális járványok csaknem felét általában az emésztőrendszeri járványok teszik ki.

A specifikus járványok kialakulásának helye a Clostridium difficile járványok kivételével, első sorban a felnőtt és gyermek intenzív ellátást végző osztályok mellett a sebészeti ellátást végző osztályok voltak, de egy-egy járványban érintettek voltak a szülészeti, belgyógyászati és hosszú ápolást végző osztályok is. A Clostridium difficile okozta járványok alakultak ki főleg a belgyógyászati és tartós ápolást végző osztályokon, de jelentettek járványt intenzív, érsebészeti, traumatológiai és urológiai osztályról is.