Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első negyedév végén 1,53 milliárd darab forintérme volt forgalomban Magyarországon - derül ki az MNB időközi jelentéséből. Ebből 515 milliót, vagyis a teljes állomány 33,6 százalékát az ötforintosok teszik ki. A legkisebb pénz értéke azonban elenyésző, 2,6 milliárd forint. Az összehasonlításként: a jelenleg legnagyobb értékű érméből, a 200 forintosból 121 millió darab forog, amely 24,2 milliárd forintot ér.

A készpénzhasználat ráadásul sokba kerül. Bár az MNB 2015-ös éves jelentése még nem jelent meg, a jegybank elárulta a Napi.hu-nak, hogy tavaly csak az érmegyártásra 3 milliárd forintot fordított. Hogy ebből mennyit tettek ki az ötösök az nem derül ki, az azonban beszédes, hogy mikor 2007 után bevonták az egy- és kétforintosokat, láthatóan visszaestek a készpénzgyártás költségei. Az MNB meg is jegyezte a korábbi jelentésében, hogy a két kis pénz az érmeverés költségeinek közel felét tette ki.

A dolog nem ilyen egyszerű

Még ha biztosra is vehető, hogy az ötösök nyugdíjazásával csökkennének a készpénzgyártás költségei - 2014-ben a kiadások 4,8 milliárd forintra rúgtak -, az MNB érthetően nem csak anyagi szempontok alapján mérlegel. A jegybank a Napi.hu-nak azt írta, hogy elsősorban a "készpénzforgalmi szereplők" (emberek) igényeinek kielégítése a céljuk. Ha az ötösből sok is van, elenyésző értékkel, akkor sem tervezik azt kivonni a forgalomból.

Észbe kapott a kormány

Mialatt az elmúlt pár évben a kormány sorra olyan döntéseket hozott, amely a készpénzállomány felduzzadásához vezetett, mostanra belátták, hogy ez nem feltétlenül helyes irány. A készpénz ugyanis megágyaz a feketegazdaságnak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a 2017-es költségvetésben konkrét lépések is szerepelnek a készpénzállomány csökkentése érdekében. A Napi.hu erről megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, de eddig nem érkezett válasz.