Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a réginél barnásabb új kétezressel valamint a sárgás új ötezressel csak alig egy hónap múlva, 2017. március 1-jétől fizethetünk a gyakorlatban, a régiek bevonása jogilag már megkezdődött. Emiatt is szerepelnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvántartásában a "bevonás alatt" megjelöléssel a régi kétezresek és ötezresek - tudta meg a Napi.hu.

Az, hogy jogi értelemben bevonás alatt vannak ezek a bankjegyek, a lakosság számára nem sokat jelent, de a csere lebonyolításában fontos szerepe van.

Felkészülés

Az új kétezrest és ötezrest már tavaly november közepén bemutatta a jegybank és azóta törvényes fizetőeszköznek számítanak. Akkor jelent meg az új bankók kibocsátásáról és a régiek bevonásáról szóló rendelet is, amely megteremtette a jogi alapokat.

A kétezresek és az ötezresek cseréjének legfontosabb idei dátumai
DátumEsemény
2017. március 1.Megjelennek az új kétezresek és ötezresek
2017. július 31.Bevonás időpontja: eddig lehet fizetni mindenhol a régi - 2016 előtt kibocsátott - kétezressel és ötezressel
Forrás: Magyar Nemzeti Bank, Buksza

Az MNB kérdésünkre adott válaszából kiderült, hogy a bankjegyek cseréjére való felkészülés és a csere zökkenőmentes biztosítása érdekében volt szükség arra, hogy a készpénzforgalomban való megjelenés előtt már jogi szempontból bevonás alatt lehessenek a régi bankjegyek.

Leegyszerűsítve: arról van szó, hogy már folyamatban van a bankjegycsere láthatatlan része, amelynek keretében a bankjegykezelő és bankjegyfeldolgozó gépeket, a pénzkiadó automaták (atm-ek) felkészítik az új bankjegyekre.

Öt hónap lesz a cserére

A felkészülésnek fontos része van abban, hogy a régi kétezresek és ötezresek időben "elbúcsúzhassanak". Erre öt hónapjuk lesz a mostani menetrend szerint. Ez a két bankó úgynevezett tranzakciós bankjegynek számít, azaz sokszor fizetünk ezekkel. Így mehet a gyakorlatban végbe viszonylag gyorsan a bankjegycsere. A jótanács: márciustól igyekezzünk a régi kétezresekkel és ötezresekkel fizetni, ezzel is gyorsíthatjuk a cserét.

A régi két- és ötezreseknél tehát július 31-e a bevonás időpontja. Ez azt jelenti, hogy addig mindenhol lehet fizetni a régi bankjegyekkel. Azt követően pedig három évig már csak a bankok, a posták és a jegybank cseréli azokat új bankjegyre. Aki esetleg ebből a határidőből is kicsúszik az 2037. július 31-ig a jegybankban kaphat értük újakat.

Kapott még időt a húszezres

Az idén nem csak a régi két- és ötezresek búcsúznak, hanem a régi húszezresek is. Ezekkel december 31-ig lehet bárhol fizetni, utána pedig három évig a bankok és posták váltják be, a jegybank pedig 2037 végéig.

A húszezreseknél tavaly változott az eredeti menetrend. A jegybank eredeti, áprilisi bejelentése szerint csak 2016 végéig lehetett volna ezekkel fizetni, ám tavaly decemberben 2017. december 31-ig meghosszabbították a határidőt.