Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OEK hetedik alkalommal mérte az intravénás kábítószer-használattal összefüggő, vér közvetítésével fertőző vírusok - HIV, Hepatitis B (HBV), Hepatitis C (HCV) előfordulását. A szűréshez 600 intravénás kábítószerhasználót vontak budapesti és vidéki tűcsere-állomások, kezelőhelyek és drogambulanciák segítségével. A felmérést 2015 április 1- szeptember 30 között végezték, s összesen 596 személy (76 százalékuk férfi, 24 százalékuk nő) adatait elemezték.

A vizsgálat során 1 HIV pozitív személyt találtak (ez 0,2 százalékos előfordulás), a 25-34 év közötti korosztályhoz tartozó férfi 2-4 éve használ intravénásan drogot.

Hepatitis B vírus ellenanyagot 22 személy vérében azonosítottak (2,2 százalékos előfordulás), míg a Hepatitis C vírus ellenanyagát 278 főnél, a vizsgálatba bevontak 49,7 százalékánál mutatták ki.

A mintát adók 60 százaléka több mint 10 éve használ intravénásan kábítószert. Azoknak, akik több mint 10 éve injektálták magukat először, több mint 50 százaléka adott pozitív HCV mintát, míg az 5-9 éve injektálók között 60 százalékos volt a HCV ellenanyag jelenléte.

Az ópiát fogyasztók 40, az amfetamint használók 35, az egyéb kábítószert injektálók 72 százaléka fertőződött Hepatitis C vírussal, ez szignifikánsan nagyobb, mint az ópiát-, vagy amfetaminfogyasztók fertőzöttsége. Az egyéb szert használók elsősorban a pentakristályt jelölték meg.

A fővárosban 55, vidéken 40 százalékos az átfertőzöttség. Vidéken Kecskeméten és Pécsen mérték a legmagasabb HCV fertőzöttséget.

A prevenció lehetne segítség

Az eredmények azt mutatják, hogy a HIV továbbra is jelen van az intravénás szerhasználói közösségben és veszélyezteti a szerhasználók szexuális partnereit, illetve azokat, akik közös tűt, vagy más eszközt használnak. A HBV 2015-ös, 2,2 százalékos előfordulása szignifikánsan nagyobb a 2011-ben mért 0,5 százaléknál, a 49,7 százalékos HCV fertőzöttség nem változott érdemben a 2014-es 48,8 százalékhoz képest - összegez az OEK jelentése.

A járványügyi szakemberek szerint a szerhasználók elérésének és a magatartásukkal összefüggő kockázatok csökkentésének leghatékonyabb módja, ha a tűcsere-programok és a drogambulanciák folyamatosan, egész évben felajánlják a HIV, a HBV és a HCV-szűrések lehetőségét a klienseknek, illetve biztosítják a steril tűk, fecskendők és egyéb eszközök használatát.