Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy átlagos nyugdíjas 2014-ben még az átlagkereset 71,4 százalékát kapta, az idén (már a nyugdíjemelést követően) ez az úgynevezett helyettesítési ráta 66 százalék. Nem a nyugdíjak csökkentek, hanem az átlagbér emelkedett meg jelentősen. Az előző évhez képest egyébként 2017-ben az átlagnyugdíj (nettó 123,7 ezer forint) még a béreknél - más adat híján az első negyedéves értékkel számolva - is dinamikusabban nőtt. Ezt mutatja, hogy a tavalyi helyettesítési ráta a mostaninál is alacsonyabb, mindössze 65,3 százalékos volt - olvasható a portálon.

Az Országos Nyugdíjbiztosító (ONYF) részletes statisztikáiból egészen meglepő változások olvashatóak ki. Mindössze nem egészen minden tizedik nyugdíjas kap az idén kézhez többet a nettó átlagbérnél, miközben egy évvel ezelőtt ez az arány még megközelítette a 13 százalékot. Az 50 ezer forintnál kevesebb ellátásban (ebbe az időseknek minden címen érkező pénz beleszámít) részesülők aránya viszont közben 6 százalékról 2,7 százalékra csökkent. A tavalyi 131 ezer helyett 2017-ben alig több mint 55 ezren kénytelenek ennyi pénzzel beérni havonta.

A másik véglet viszont erőteljesen elhúzott. Hatan közel 1,8 millió forintos átlagnyugdíjjal büszkélkedhetnek. Félmillió forint feletti időskori ellátást 351-en kapnak, a 300 ezer forintos határt (az előző évi statisztika efeletti bontást nem is tartalmazott) 18 ezren lépték át. Az ő számuk egyébként 2016-ban nem érte el a 16 ezret. Az átlagnyugdíj viszont ebben a kategóriában mindössze 2 ezer forinttal lett magasabb, ami nincs 0,6 százalék sem, miközben az átlagnyugdíj 8,3 százalékkal ugrott meg az ONYF kimutatása alapján.

A magyar nyugdíjak között lévő jelentős különbségekről itt írtunk.