Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még tovább gyorsítják a uniós pénzek lehívását - ezzel kívánja a kormány a gazdasági növekedést gyorsítani - derült ki a csütörtöki kormányinfón. A kormányt is meglepte a gyenge első negyedéves GDP-adat, ezért gazdaságélénkítő csomag elfogadásról döntött.

A tegnapi kormányülés legfontosabb témája a 2017-es költségvetés volt, a kormány el is fogadta a jövő évi költségvetési terv kormányzati módosításait - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azonban részleteket nem mondott.

Lázár János azt is elmondta, hogy csak jövőre a közszférában - pedagógusok, rendőrség, katonaság, adóhivatalnokok, kormányhivatalok, szociális szféra - a béremelésekre 787 milliárd forintot költenek. Ez a kiadásnövekedés meghaladja a gazdaság növekedését, ám a korábbi években elmaradt béremeléseket pótolja - mondta a miniszter.

Ez várható cafeteria-ügyben

Még nem döntött a kormány cafeteria átalakításról, ám megbízta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy vizsgálja meg, miként lehet az évi 450 ezer forintos maximális cafeteria-keretből 100 ezer forintot készpénzesíteni. A cafeteria további része Szép-kártyára mehet. Orbán Viktor miniszterelnök két hónapja - amikor bejelentette cafeteria rendszer átalakítást - még a cafeteria teljes készpénzesítésről beszélt. A kormány most sem döntött - de Lázár szavai jelzik a várható döntés irányát.

Lázár ismét bejelentette, hogy a kormány jövő pénteken tárgyal a budapesti pályaudvarok estleges bezárásáról.

Azt is közölte, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nulla százalékos kamatozású 1-600 millió forintos kkv-hiteleket folyósít a jövőben.