Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot azzal, hogy minden ügyben, ami az asztalán volt, eljárásokat indított - fogalmazott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Paks "köszöni jól van és megy előre" - jelentette ki a miniszter. Folyamatosan konzultálnak a bizottsággal és készek a kompromisszumra. Nincs vészforgatókönyve a kormánynak a paksi bővítésre, azt az Európai Biztosság nem hiúsíthatja meg, az a legtöbb, amit elérhet, hogy a megfelelő szabályokat kikényszeríti- például a tiltott állami támogatás fennállását vizsgálja.

A kormány december 2-án dönt arról, hogy a lakossági rezsicsökkentés miatt indult kötelezettségszegési eljárások ügyeit bíróság elé viszi-e vagy megállapodik az Európai Bizottsággal. Lázár szerint megállapodás esetén reális az esélye, hogy az államnak évente 100 milliárd forintos mértékű kompenzációt kellene fizetnie a nagy energiacégeknek, ami azonban nem érintheti a fogyasztói árakat. A rendszerben (Paks, MVM, Mavir) megkeresnék a tartalékokat, így a jelentős érdeksérelem miatt viszont biztosan lesz "visítás a következő hónapokban".  A másik lehetőség, hogy az Európai Bíróságra megy a kormány, ám ennek a költsége is 100 milliárdos lesz, a kimenetele pedig kétséges.

Lázár a gazdaság és a megfizethető lakossági áram szempontjából is létfontosságúnak nevezte az atomerőmű kapacitásnak fenntartását és azt, hogy az tartósan állami kézben maradjon.

Arra a kérdésre, hogy érintheti-e Magyarországot, hogy Oroszország felfüggesztette a gáz továbbítását Ukrajnába, közölte: a döntés a tranzitot nem érintette, a hazai gázellátás biztonságban van és Magyarország szükség esetén Szerbiának is tud gázt adni. A magyarországi gáztárolók töltöttségi szintje 50 százalék felett áll - tette hozzá a politikus.