Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újsághirdetésekben, szórólapokon, és már az internetes portálokon is megjelentek a megyében azok a hirdetések, amelyek igen kedvező áron hirdetnek téli tüzelőanyagokat. Elsősorban tűzifát kínálnak az eladók, jellemzően házhozszállítással. A hirdetők a kapcsolatfelvételre javarészt csak telefonos elérhetőséget adnak meg - nevet, webes lehetőséget nem adnak - olvasható a police.hu-n.

A rendőrség éppen ezért azt kéri, hogy az új évben se legyenek óvatlanok az efféle vásárlások kapcsán, hiszen látatlanban nem lehet megmondani, valóban rendelkezésre áll-e a megrendelni kívánt tüzelő, illetve valóban azt az árut szállítják-e le, amelyről a megállapodás megtörtént.

Sőt, a legtöbb ilyen hirdetésnél az eladók előleg, illetve a teljes vételár előzetes átutalásához kötik a kiszállítást, amely nagy kockázatot jelent a vásárlók számára. A korábbi rendőri gyakorlat alapján számos veszélyt rejtenek ezek a túlzóan olcsó lehetőséggel kecsegtető hirdetések/hirdetők. Sok esetben le sem szállítják az előzetesen átvett vételár ellentételezéseként beígért tűzifa mennyiséget, vagy ha szállítják, akkor nem olyan mennyiségben, vagy minőségben.

Alapvető elővigyázatossági intézkedéseket követően megelőzhetők a későbbi kellemetlenségek.

  • Soha ne rendeljen meg terméket ellenőrizetlen készletről, forrásból!
  • Ne utaljon előre pénzt ismeretleneknek!
  • Házhoz szállítás esetén, lerakodás előtt ellenőrizze a tűzifát!
  • A kiszállított tüzelőről mindig kérje el a papírokat, amelyek igazolják, hogy azt az anyagot kapta és olyan mennyiségben, amit megrendelt!
  • Az internetes rendelés esetén mindig gondosan, körültekintően járjon el, a személyes-, vagy bankkártya adatait ne adja ki!
  • Ismeretleneket ne engedjen be otthonába!
  • Ha nagyobb összegű készpénzt ad át a szállítóknak, kérjen segítséget ismerősétől, hogy legyen ott önnel az átadásnál!
  • Ellenőrizze a fa mennyiségét! A törvény szerint egy erdei köbméter 1m x 1m x 1,7 m (kaloda esetén).
Amennyiben úgy érzi, csalás áldozata lett, azonnal értesítse a 112-es vagy 107-es segélyhívók egyikén a rendőrséget!