Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi években világszerte nőtt az édesítőszerek népszerűsége, többek között a növényi eredetű sztívia. Érdemes azonban rendet tenni ezen a téren. A sztívia, amit sokan az édesítőszerrel azonosítanak, ugyanis egy növény, amelyet élelmiszerként forgalmazása tilos. Ugyanakkor az édesítést elvégző - a sztívia leveléből kivont - vegyület, a szteviolglikozid viszont szabadon használható. Ez a vegyület a cukorhoz képest 350-szeres édesítőerővel rendelkezik.

Mit szabad?

A Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lap szeptemberben megjelenő legfrissebb száma foglalkozik a sztíviaproblémával. A cikk szerint 150-300 sztíviafaj közül konkrétan a hivatalosan Stevia rebaudiana Bertoni nevű növény leveleiben találhatók azok a szteviolglikozidok (szteviozid és rebaudiozid A), amelyek az említett édesítő hatást biztosítják.

Az édesítőszer 95 százalékban csak ezen alkotórészek valamelyikét, illetve azok kombinációját tartalmazza. Ezek az emberre nem veszélyesek, ezért az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) átfogó vizsgálatai után az Európai Bizottság 2011-től, - E960 jelű - adalékanyagként engedélyezte a szteviolglikozidok meghatározott mennyiségű felhasználását.

És mit nem szabad?

Tehát a sztívialevélből nyert szteviolglikozidot lehet használni, ugyanakkor a "nyers" sztívialevél már egészen más tészta. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Földművelésügyi Minisztérium kutatói (Kemenczei Ágnes, Izsó Tekla, Frecskáné Csáki Katalin, Maczó Anita, Bognár Lajos, Kasza Gyula) a cikkben figyelmeztetnek arra, hogy a sztívia levelét az interneten és boltokban is sokszor csodaszerként, gyógyhatású növényként emlegetik.

"Számos weboldal afféle mindent megoldó csodaszerként mutatja be, az otthoni termesztésre és a levelek fogyasztására buzdítanak - annak ellenére, hogy még nincs hivatalos álláspont a teljes levél fogyasztásának kockázatairól" - írják a kutatók. A gyógyhatás azonban a levél szimpla felhasználásával nem érhető el, ahhoz speciális eljárás kell - erről azonban a sztíviát népszerűsítő oldalak nem feltétlenül adnak tájékoztatást. Ahogy arról sem, ha a teljes levelet fogyasztjuk el nyers, esetleg leforrázott formában, olyan káros hatású anyagok is kerülhetnek a szervezetünkbe, amelyek például elvonják a bevitt kalciumot és vasat.

Óvatosan, mert tilos és kockázatos!

Az Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság (SCF) véleménye alapján a sztívia nyers leveléről a mai napig nem állnak rendelkezésre olyan információk, amelyek elegendőek lennének annak biztonságosságának meghatározásához. A toxikológiai vizsgálatok során kapott adatok ráadásul aggodalomra adnak okot, így az Európai Unió területén a Stevia rebaudiana Bertoni növény, és annak szárított leveleinek élelmiszerként való forgalmazása az egész Európai Unióban tilos. Ennek ellenére a bioboltokban, biopiacokon, illetve az interneten Magyarországon is gyakran találkozhatunk előre csomagolt, szárított sztívialevelekkel, amelyek csomagolásán általában csak annyi szerepel: "Stevia".

Teljesen azonban nincs betiltva a sztívia, csak élelmiszerként. Ez azt jelenti, hogy dísznövényként árusítható, mint például egy muskátli.

További részleteket a sztíviaproblémáról, az uniós országok közötti sztíviavitáról az Élelmiszervizsgálati Közlemények oldalán olvashat.