Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megvannak az első eredményei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumában vizsgált, a Greenpeace vizsgálatában kifogásolt paprika tétel termelőjénél vett hatósági mintáknak - közölte a hatóság. A növényvédőszer maradéktartalomra vonatkozó vizsgálatok a klórfenapír jelenlétét kimutatták, a diklórfosz használatát azonban ennyi idő elteltével már sem kizárni, sem megerősíteni nem tudták. A hatóság elrendelte az érintett paprikatételek forgalomból történő kivonását és megindította a hatósági eljárást. Azt, hogy pontosan mekkora mennyiségről van szó, a hatóság jelenleg is vizsgálja.

A Nébih honlapja szerint a szentesi Bakó Dániel Zoltán által termelt zöldpaprikában találtak betiltott vegyszer maradékát. Az érintett, nem engedélyezett növényvédő szert használó termelő akár több tízmillió forintos bírságra számíthat.

A Nébih hangsúlyozza: a felhasznált szer toxikológiai tulajdonságai alapján a vásárlókhoz került és esetleg már elfogyasztott paprika nem tartalmazott annyi hatóanyagot, ami miatt az egészségkárosodás veszélye fennállna.

A közlemény szerint a Greenpeace Magyarország Egyesület a múlt héten kereste meg a NÉBIH-et egy olyan étkezési paprika tétel kapcsán, melyből az egyesület által megbízott laboratórium 0,214 mg/kg mennyiségben diklórfosz, 0,3 mg/kg mennyiségben klórfenapír hatóanyag jelenlétét mutatta ki. A két hatóanyag nem szerepel az Európai Unió pozitív listáján, ezért az ezeket tartalmazó készítmények növényvédelmi felhasználása Magyarországon nem engedélyezett.

A Greenpeace részére kiadott eredményközlés és a hatóságnak tett bejelentés között jelentős idő, 18 nap telt el. Az ezt követő, szakmailag és jogilag is megalapozott hatósági vizsgálat és mintavétel ennek ellenére az egyik hatóanyag esetében eredményes volt. A klórfenapír jelenlétét az egyes mintákban 0,03, 0,047 és 0,062 mg/kg mennyiségben mutatta ki a laboratórium akkreditált vizsgálata. A diklórfoszt azonban már nem lehetett kimutatni, ami az anyag viszonylag gyors bomlásdinamikájával is magyarázható, így a hatóanyag esetleges alkalmazását utólag már sem kizárni, sem megerősíteni nem lehet.