Közel 24 százalékkal, 161,9 millió forintra emelkedett az első negyedévben a fizetési kártyákkal végrehajtott visszaélések értéke Magyarországon, a műveletek száma ötezer közelébe nőtt - írta keddi számában a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

Közölték: a pénzügyi szolgáltatóknál jelentkező visszaéléseken belül a külföldre irányuló műveletekhez kapcsolódik a csalások értékének 88 százaléka.

Hozzátették: jelentősen nőtt az internetes tranzakciókhoz köthető visszaélések aránya, az összes csalás 70 százaléka ezekből a visszaélésekből ered, ugyanakkor a belföldi bankközi tranzakcióknál is nőtt az esetek száma, de a kárérték majdnem a felére, 11 millió forintra csökkent 2014 első negyedévéhez képest.  A lap megjegyezte, hogy a kibocsátói oldalon leírt kárt kétharmadát a pénzügyi szolgáltatók viselik.

Ez a növekedés pariban van a bankkártyahasználat intenzitásának emelkedésével, illetve a visszaélések továbbra is eltörpülnek a teljes kártyás forgalom mellett. A jegybank adatai szerint az itthon kibocsátott kártyákkal 98,04 millió alkalommal hajtottak végre vásárlási tranzakciót 2015 júniusáig, ez 19,05 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a tranzakciók értéke pedig 18,6 százalékkal, 675,14 milliárd forintra emelkedett.