Az ÉFOSZ várakozásait minden tekintetben megnyugtatóan beigazolta a jelentés - olvasható a dokumentumban. Az állateledeleket leszámítva 92 élelmiszer-párt vizsgáltak. Ebből 26 termék esetében nem azonos termékekről van szó, ezért nem összehasonlíthatóak.

A 68 összehasonlítható termék közül a vizsgálat során 18 esetben találtak minimális összetételbeli eltérést. Ezek a különbségek azonban nem jelentik azt, hogy a termékek minősége eltérő lenne, azaz hogy a gyártók megkülönböztetést alkalmaznának a magyar és az osztrák fogyasztók között. (Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mégis máshogy látja a vizsgálat eredményeit, szerinte kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon.)

Az érzékszervi bírálatokon mind az itthon, mind a külföldön vásárolt termékek szintén jól szerepeltek, köztük egyetlen termékpár esetében sem állapítottak meg jelentős különbséget. Az esetek felében pedig a kis eltérés épp az itthon vásárolt termék javára szólt - írja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége.