Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Engedély nélküli nemzetközi kereskedelem bűntette miatt indítottak eljárást és zártak be két budapesti patikát, a belvárosi Pázmány Péter Patikát és a XVIII. kerületi Bercsényi Gyógyszertárat, miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a NAV közös vizsgálata felderítette súlyosan jogszabályellenes működésüket - mondta sajtótájékoztatón Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója.

A patikák tevékenysége során a zárt gyógyszerellátási lánc megszakadt, több tízezer doboznyi (több millió tabletta) vényköteles, szigorú orvosi felügyeletet igénylő - klonazepám- hatóanyag-tartalmú - szorongásoldókat, nyugtatókat egymással együttműködve, külföldre, Svédországba értékesítettek, amivel a hazai betegellátást is veszélybe sodorták - hangsúlyozta Pozsgay Csilla.

Három év több tízmillió tabletta

Az illegális kereskedelmi technika nagyon egyszerű volt, a készítményeket megrendelték a nagykereskedőktől, azonban nem vették nyilvántartásba, hanem egyenesen külföldre vitték. A tablettákat magyar kamion vitte Svédországba, ahol a svéd futár várta, de a hatóságok közbeléptek. A kamionsofőrt és a futárt kábítószer-csempészet vádjával letartóztatták.

Pozsgay Csilla elmondta, az OGYÉI vizsgálódásai és becslései szerint a gyógyszerek készletezésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok megsértésével az elmúlt három évben több tízmillió tabletta - nyugtatók, altatók, daganatellenes szerek, fájdalomcsillapítók - került ki a legális zárt gyógyszerellátási láncból.

Magyarországon három, Svédországban két gyanúsított ellen folyik eljárás, Svédországban kábítószerrel való visszaélés miatt - tette hozzá Zámbó Péter, a NAV bűnügyi főigazgatója.

Háromszoros haszon

A gyanú szerint egy budapesti gyógyszerész rendelt a két patika nevében több hazai gyógyszer-nagykereskedőtől havonta tízmilliós nagyságrendben.  A nyomozás során tíz helyszínen folytattak házkutatást, 500 ezer szem gyógyszert foglaltak le, amelyeknek szemenkénti ára a magyar piacon 3 forint, Svédországban viszont 3 euró, vagyis háromszázszoros haszonnal adtak túl a nyugtatókon - jegyezte meg a bűnügyi főigazgató. Míg a magyar jogrend szerint a büntetési tétel maximum 3 év, a svéd jogszabályok szerint akár 10-15 év börtön járhat az elkövetőknek.

A fotót a NAV készítette.