Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sokan küzdenek a megfelelő munkaerő megtalálásával, ez a trend nemcsak Magyarországra, hanem a régióra is jellemző - jelentette ki Hegedüs Sándor, az RSM Hungary Zrt. adóüzletágának vezetője. A szakértő megemlítette, hogy hazánk az elmúlt években jelentősen visszaesett a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában, még Bulgária is megelőzött minket. A sorrendet 112 szempont alapján állapítják meg, rossz hír, hogy munkaerőpiaci hatékonyságban 80. hazánk, de adózási szempontból még rosszabb a helyezésünk.

Annak sem örülhetünk, hogy a környező országokban sokkal jobban nőtt a minimálbér az elmúlt években, így amíg 2006-ban a második helyen álltunk, mára szinte mindenki elhúzott mellettünk. Ez még úgy is igaz, hogy a visegrádi négyek országaiban nagyobb az átlagos munkaerő költség, de nálunk a legnagyobb az adóék.

Mi várható jövőre?

A cafeteria előnyeivel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy ezáltal a dolgozó magasabb jövedelemhez jut, de fontos eleme, hogy az egyedi igényekhez alakítható - például egy iskoláskorú gyerekkel rendelkezőnek az iskolakezdési támogatás miatt ez kiemelkedő juttatás lehet. A cafeteria járulékalapot nem képez, azonban adminisztrációs terhek itt is vannak, egyes elemeinél hibás adatok megadása esetén a NAV a munkavállalónál, vagy a cégnél kopogtathat.

A jövőre a bölcsődei szolgáltatás, óvodai ellátás, szolgáltatásra is lehet majd adómentes juttatást adni. Bejön a mobilitási célú lakhatási támogatás, azaz az albérlet támogatása is. (Erről a lehetőségről, illetve arról, hogy ki veheti igénybe, itt írtunk bővebben.)

Egészségügyi ellátásra is lehet majd kedvező támogatást kapni a munkahelyünktől, túl sokat azonban még nem lehet tudni erről a lehetőségről, az biztos, hogy adómentes lesz. Hegedüs Sándor szerint mindenképpen érdemes lesz figyelni arra, hogyan alakulnak a részletek.

Utalványok továbbra is megmaradnak, jövőre azonban már fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány is adható, akár értékhatár nélkül is. Például élelmiszer-láncokban felhasználható utalványok kerülhetnek be az egyes meghatározott juttatások közé, amely szinte készpénzértékű juttatás lenne - emelte ki Hegedüs.

A tervek és hatásaik

Hegedüs megemlékezett arról is, hogy volt olyan kormány terv, hogy egy számjegyűvé váljon a jövedelemadó. Szerinte az alacsony egykulcsos adó növeli a társadalmi különbségeket, ráadásul az 1 százalékpontos csökkenés 110-115 milliárd forintot vesz ki a költségvetésből. Persze ezzel párhuzamosan nő a nettó jövedelem, ugyanakkor kérdéses, hogy a hazai munkavállalók többségét foglalkoztató kkv-knál mi lenne ennek a tényleges következménye.

A járulékok csökkentésének lehetőségével kapcsolatban elmondta, hogy itt egy 1 százalékos csökkentés 100 milliárdnyi kiesést okozna az államnak, miközben ugyanúgy hozna nettó béremelkedést (a kkv itt is kérdéses) és ahogy az szja-csökkentésnél, ebben az esetben is csökkenne majd a családi kedvezmény alkalmazhatósága.

A szakember elmondta, hogy ő nem az szja-t csökkentené, inkább a járulékokhoz nyúlna. Hét százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentés például mintegy öt százalék körüli arányban növelné a nettó fizetéseket, amennyiben a munkáltató a bruttó munkabéreket az adócsökkentéssel megegyező mértékben megemelné - mondta Hegedüs