Több mint két hete írtunk arról, hogy az Ironman 70.3 futóverseny szervezői kevesebb mint 12 órával a parkolási tilalom kezdete előtt tették ki a megállni tilos táblákat az I. kerületben. Több mint 100 autót kellett áthelyezni a versennyel nem érintett területre.

A rendőrség tájékoztatása szerint a megállási tilalom kezdete előtt legalább 48 órával kellett kihelyezni a táblákat. A késést a szervezők is elismerték.

Egy jogellenes magatartás esetén helye van kártérítésnek, azonban nagyon nem mindegy, hogy mi alapozhat meg egy kárigényt a bíróságon - tudtuk meg Kovács Kázmér közlekedési szakjogásztól.

Az, hogy valakinek például telefonálnia kellett, mert azt hitte, hogy kocsiját ellopták nem alapozza meg a kárigényt. Az ilyen helyzetbe került autósok zöme vélhetően pár órás idegeskedésen túl nem is szenved komolyabb kárt. Kovács Kázmér szerint azzal sem érdemes próbálkozni, hogy valaki egy esetlegesen lekésett tárgyalás várható haszna miatt pereljen, hiszen mehetett volna taxival is. Ilyen esetben legfeljebb a viteldíjat perelhetné vissza. Ha valaki mégis perre menne egy hasonló helyzetben, akkor mindenképpen szüksége lesz azoknak az autósoknak a vallomására, akik ugyan abban az időben hasonló helyzetbe kerültek.

Korábban próbáltuk megtudni, hogy hány autós kerül évente ilyen helyzetbe, a rendőrség azonban nem vezet erről statisztikát.

Így a legvalószínűbb, hogy marad az ijedtség, a bosszankodás, némi telefonálás és a reménykedés, hogy legközelebb időben értesülünk az útlezárásokról.