Hamarosan majdnem a TOP teljes, hét évre rendelkezésre álló keretösszege, azaz csaknem 1220 milliárd forint fejlesztési forrás elérhető lesz a megyék és megyei jogú városok számára.

A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést támogató felhívás keretösszege 7,4 milliárd forint. A pályázat keretében a helyi és térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt jelentő kulturális, épített vagy természeti örökség turisztikai hasznosítására, fejlesztésére nyílik lehetőség, a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése érdekében.

Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése érdekében a bölcsődei, óvodai férőhelyek bővítését szolgáló 8,8 milliárd forintos felhívás fő célja a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása, a családok segítése, különösen a leghátrányosabb helyzetű térségekben.

A szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztését segítő felhívás 3,3 milliárd forint értékben támogatja új férőhelyek kialakítását a leszakadással veszélyeztetett csoportok helyzetének javítására, támogatva a célt, hogy a foglalkoztatottsági szint növeléséhez csökkenthetők legyenek a családi terhek.

A városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések támogatására 5,1 milliárd forint áll rendelkezésre, a megyei jogú városok belterületi környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása érdekében.

Ezekre a felhívásokra önállóan és konzorciumvezetőként kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai pályázhatnak - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A megyék, illetve a megyei jogú városok beruházásait támogató, a gazdaságfejlesztést és a munkaerő-mobilitás ösztönzését szolgáló két közlekedésfejlesztési felhívás összesen 24,4 milliárd forint értékben segíti a jellemzően alacsonyabb rendű, országos közutak felújítását és fejlesztését. A pályázat célja, hogy a kisebb települések munkavállalói könnyebben elérhessék munkahelyüket, illetve a megyei jogú városok gazdasági területei jól megközelíthetők legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára. A támogatott beruházásoknak közvetetten a kis- és középvállalkozások működéséhez is szükséges közlekedési infrastruktúra fejlesztését kell segíteniük.

Mindezt kiegészíti a fenntartható városi közlekedésfejlesztés érdekében 9,9 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívás, amely a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, ezáltal az élhető városi környezet kialakulásához járul hozzá a megyei jogú városokban - ismertette Rákossy Balázs.