Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkába autóval közlekedőknek jó hír volt, hogy az üzemanyag-támogatás továbbra is béren kívüli juttatás maradt, mértéke pedig 2017. január elsejétől kilencről 15 forintra emelkedett kilométerenként. A csütörtöki Magyar Közlönyben azonban már közzé is tettek ezzel kapcsolatos módosítást - írta a portál.

A változtatás lényege, hogy mától gyakorlatilag visszaállították a munkába járás költségtérítésében a korábbi kilométerenkénti 9 forintos benzinpénzt. Ezt úgy érik el, hogy a juttatásról szóló kormányrendeletben lefektetik: az adótörvény alapján alkalmazható 15 forintos költség 60 százaléka (azaz 9 forint) jár, ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincs vagy csak hosszú várakozással érhető el közösségi közlekedés, vagy azt fogyatékossága miatt nem tudja igénybe venni. Az is kaphat benzinpénzt, akinek bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti, köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

Csak a kivételezetteknek maradhat a 15 forintos kilométerenkénti térítés. A kormányrendelet egy új passzusában ugyanis lefektetik: a költségtérítést a feltételeknek megfelelő munkavállaló számára a 9-15 forintos sávban (ezt úgy fogalmazzák meg, hogy "az Szja tv. 25. § (2) bekezdésében meghatározott összeg és a 39/2010. kormányrendelet (1) bekezdésben meghatározott összeg különbözetéig") a munkáltató mérlegelési jogkörben nyújthatja - értelmezte a jogszabályt az Azénpénzem.hu.

Ehhez képest a változásokat az NGM közleményében más hangsúllyal interpretálta. Eszerint ugyanis a újabb könnyítések jöttek a munkaerő-mobilitás elősegítéséért.