Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érdekes elemzés tesz becslést a magyar háztartások vagyonára, vagyontárgyaira.

A legutóbbi  Statisztikai Szemlében megjelent háztartások megkérdezésén alapuló tanulmány (pdf) szerint 2014-ben közel 49 ezer milliárd (49 billió) forintra rúgott az lakossági ingatlanállomány becsült értéke, ez 14 ezer milliárddal több, mint a nemzeti számlák alapján akkor nyilvántartott 35 ezer milliárd forint.

Az ingatlanok mellett a gépjárművek értéke is kiderül a dolgozatból. Összesen 2,1 millió háztartásnak volt gépjárműve, a teljes állomány összértéke pedig 2742 milliárd forintra (2,742 billió forint ) rúgott.

"Fejenként" így néz ki

Nagyon leegyszerűsített számítással (átlagolással) kiderül, hogy egy-egy háztartásra átlagosan közel 13 millió forintos ingatlan jutott a becslés alapján.

Kép: MTI

A gépjárművel rendelkező háztartásoknál egy-egy jármű átlagértéke pedig meghaladta az 1,3 millió forintot.

Hiteltartozások

Az elemzés egyébként számba veszi a háztartások hiteltartozását is. A makrogazdasági statisztikák szerint 8 ezer milliárd forintra rúgott 2014-ben, a felmérés azonban 6070 milliárd forintos állományt mutat. Egy-egy háztartásra átlagosan 5,5 millió forintos ingatlanhitel jutott, az egyéb hitelek átlagos összege pedig háztartásonként 1,32 millió forint volt.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.