Kubára különösen igaz az ingatlanközvetítés aranyszabálya, amely szerint egy lakás eladásakor három szempont játssza a főszerepet: az ingatlan elhelyezkedése, elhelyezkedése, valamint elhelyezkedése. A Floridától 160 kilométerre fekvő szigetország ebből a szempontból tökéletes feltételeket kínál a lakásbizniszhez - kezdi helyszíni beszámolóját az amerikai npr.org hírportál.

Páratlan lehetőségek

Az egyik utolsó kommunista irányítás alatt lévő országban számtalan a gyarmati időkben épült kúria és Ard Deco stílusú apartman van, utóbbiak közül nem egy egyedülálló tengeri kilátást kínál. Az ingatlanok egy része az 1959-es forradalom előtti időkben kiépült, exkluzív környezettel hívogatja a vevőket. Nem csoda, hogy százezer dolláros nagyságrendről induló árak nem állnak meg a milliós magasságokig.

Szárnyaló piac

Az árak gyorsan nőnek, nem kis részben a spekulációs vásárlások miatt, a vevőket és a befektetőket nem tartja vissza a kockázat, illetve hogy a gyengén fejlett pénzügyi szolgáltatások miatt az üzletek készpénzzel köttetnek. Az ingatlanpiac szárnyalása ugyanakkor egyelőre kivétel a recsegve-ropogva működő kubai gazdaságban.

A beutazási könnyítéseknek köszönhetően az idegenforgalom a másik ilyen ágazat, továbbá miután nemrégiben az USA engedélyezte a kubai szivar és az alkohol egyesült államokbeli bevitelét, a dohányipar is gyorsan felzárkózhat az előbbi kettőhöz. A következő a generikus gyógyszerek importjának szabaddá tétele lehet - derült ki a CNN cikkéből.

Nagyon nagy hab a tortán

Az npr.org tudósítója egy 12 emeletes épületben lévő apartmannal illusztrálja a piaci folyamatokat. A lakás a kubai főváros, Havanna híres tengerparti sávján, a Malecón lévő lakótömbben van. A helyiek csak kék egyszarvúnak hívják ezt a a városrészt az alakja és a tenger kékje miatt - derül ki egy helyi ingatlanügynök, Yoandi Rizo Fiallo szavaiból.

Isten hozta! - mondja Rizo, ahogy beengedi az USA-ból érkezett vendéget a világos, tiszta, tágas, modern lakásba. Szinte sokkoló ez a világosság a megroggyant, kifakult színek után, amelyek a város házait jellemzik. A tengerparti kilátás a hab a tortán, mégpedig jókora hab. A lakót csak egy óriási panorámaablak választja el a mesés külvilágtól.

Jó befektetés

Az apartman ára 280 ezer dollár (77 millió forint), ami az ingatlanügynök szerint duplája a néhány évvel korábbinak. Az új tulajdonos további 50 ezret költ a felújításra, hogy azután turistáknak adja ki a lakást. A három hálószobához fürdőszobákat építtet, a konyhát felszereli a manapság elvárható berendezésekkel.

Az ingatlanpiac beindulása előtt az nyitott utat, hogy a kormány öt évvel ezelőtt engedélyezte a lakástulajdonosoknak otthonaik adásvételét. Az igazi felfutást az elmúlt egy-másfél év, az amerikai-kubai viszony enyhülése hozta.

A kockázat csökkenése nyomán megjelentek a pénzes vevők, hiszen a helyiek szerény fizetéséből természetesen nem futja lakásvásárlásra. A kiskapu nyitva: elég, ha az igazi vevőnek-befektetőnek van egy kubai ismerőse vagy rokona, és máris sínen van az üzlet - mondja az ingatlanügynök.

Eladók és vevők

A helyiek szívesen adják el jó helyen lévő, nagyobb lakásaikat, mert a pénz, amit kapnak, nem csupán egy kisebb másik lakásra elegendő, de egyenesbe is hozza az életüket.

Ami a vevőket illeti, nekik számolniuk kell azzal, hogy a gyengén szabályozott piacon nagy kockázatot vállalnak. Az ingatlanközvetítők tapasztalata szerint sokszor háttérbe tolja az óvatosságot, hogy a vásárlók többsége kubai emigránsok gyereke vagy unokája, aki nosztalgikus megfontolásból keres ingatlant felmenői országában.

Inkább a szívük, mint az eszük vezeti őket, ami további oka a magas áraknak, hiszen a vásárlókat sokszor nem racionális megfontolások mozgatják.

Kaotikus környezet

A lelkesedés minden bizonnyal azt is feledteti, hogy az otthonok környezete nem éppen olyan csodás, mint az említett apartman kilátása. Az áramszolgáltatás megbízhatatlan, akárcsak a vízellátás, az utak rosszak. Nincs rá garancia, hogy a kormány kitart a jelenlegi nyitási politika mellett. Ahogy Rizo mondja: milliókért értékesítünk ingatlanokat egy olyan városban, amely nem készült fel a milliomosok fogadására.