Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy kicsit is jobbra fordul az időjárás, és az első vízparti vagy hegyi hétvégén túl van a család, többeknek beindul a fantáziája, és komolyan kacérkodnak a gondolattal, hogy az állandó bérlés, kempingezés, szállodázás helyett milyen jó is lenne egy saját kis nyaraló.

Az országos nyaralópiac van annyira változatos, hogy 1 milliótól az 1 milliárdig, a közvetlen tópartitól az erdő közepén álló búvóhelyig tényleg bármi megtalálható, mindenesetre ahogy a lakhelyünk kiválasztása esetében is, a nyaraló kiválasztását és megvásárlását is meg kell előzze egy alapos felderítőmunka - véli Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője.

Az első lépés azután, hogy a környéken szétnézünk, mennyi az eladó ingatlan, megnézni az interneten az aktuális árakat. Ez igazi vízválasztó. Persze egy saját nyaraló nem csak egyszeri kiadás, de legtöbbek számára mégis az igényekhez mért vételár az, ami eldönti, hogy érdemes-e tovább álmodozni.

Van ahol egymást érik az eladó nyaralók

A hőtérképes megjelenítésből látszik, hogy Budapest környéke és Pest megye is tele van ilyen ingatlanokkal. A főváros és a Duna közelsége, a dimbes-dombos táj többek közt vonzó tulajdonságok a nyaralóvásárlók számára.

Hasonlóan nagy az érdeklődés a Balaton környéke és a Tisza-tó is, jóllehet ezeken a helyeken jóval többet kell fizetni az ingatlanokért négyzetméterenként, mint az ország kevésbé felkapott részein.

Nézzük a számokat!

Míg Balatonfüreden, Siófokon és Balatonföldváron jócskán 30 millió forintot kell fizetni átlagosan egy nyaralóért, addig például Szentendrén vagy Gárdonyban ennél kevesebb mint a felét. Jó és kedvező ajánlatokat - pláne ha felújítandó- természetesen ki lehet fogni, ehhez azonban nagy szerencse, körültekintés és türelem szükséges.

Nekünk a Balaton...

A Balaton töretlen népszerűsége a számokban is megmutatkozik. Az Otthontérkép adatai szerint a Balaton körüli 8 kistérség átlag kínálati ára 236 ezer forint négyzetméterenként. Az árak azonban természetesen itt is meglehetősen széles skálán mozognak. A legkedvezőbb négyzetméterenkénti áron a Marcali (136 ezer forint) és a Tapolcai (183 ezer forint) kistérségben vásárolhatunk ingatlant.

Ezeket követi a Keszthelyi (208 ezer forint), a Balatonalmádi (218 ezer forint), a Fonyódi (241 ezer forint) és a Balatonföldvári (260 ezer forint) régió. A legtöbbet pedig Siófokon (313 ezer forint) és Balatonfüreden (330 ezer forint) kell fizetni négyzetméterenként egy ingatlanért.

A beruházás előtt érdemes végiggondolni, hogy mennyire lenne kihasználva a hétvégi menedék, alkalmas-e az ingatlan rövid távú lakáskiadásra és hogy mennyi időt és pénzt tud fordítani a tulajdonos a gondozására.