Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) - a márciusi komoly romlás után - áprilisban kissé felfelé korrigált. A kiigazítatlan adatok is pozitív irányú változást tükröznek: áprilisban a cégek 18 százaléka növekvő, 25 százaléka csökkenő termelésről számolt be.

Márciusban ugyanez a két arány 15 és 32, egy évvel ezelőtt a jelenleginél némileg kedvezőbb, 24-24 százalék volt. A termelési helyzet értékelése a mélyépítők körében javult, a magasépítők körében romlott.

Forrás:GKI
Kép: Építőipari bizalmi indexek*, 2012-2015(szezonálisan kiigazított adatok)


A rendelésállományok összesített értékelése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - áprilisban lényegében nem változott az előző hónaphoz képest. A nyers - szezonálisan nem kiigazított - adatok némi javulást jeleznek: áprilisban a válaszadó vállalkozások 13 százaléka számolt be magas, míg 35 százalékuk alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány márciusban 8 és 37 százalék, 2014 áprilisában rendre 19, illetve 33 százalék volt.

A magas- és mélyépítéssel foglalkozó cégek helyzetértékelései között továbbra sincs különbség. Az sem újdonság, hogy a nagy és a közepes méretű vállalatok rendelésállományukkal elégedettebbek, mint a kisvállalkozások.

Eddig látnak előre a cégek

A megkötött szerződések az építőipar egészében átlagosan 4,4 hónapra biztosítják a termelés, szemben egy negyedévvel ezelőtti 3,8, illetve az egy évvel ezelőtt 4,2 hónappal. A nagyobb vállalatok helyzete lényegesen kedvezőbb: a 250 fő feletti cégek csaknem egy évet látnak előre, az 51 és 250 fő közöttieknél 5,7, míg az 50 fő alattiaknál 3,9 hónap a jellemző.

A foglalkoztatási várakozások - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - áprilisban icipicit javultak az előző hónaphoz képest. A cégek 14 százaléka a létszám bővítésére készült, míg 13 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Márciusban ugyanez a két arány 14 és 16 százalék, egy éve rendre 21 és12 százalék volt. A magasépítők jóval derűlátóbbak, mint a mélyépítő cégek.

Stabil árakra számítanak

Áprilisban az áremelést és az árcsökkentést előre vetítő cégek aránya lényegében megegyezett, de a válaszadó vállalatok elsöprő többsége, 81 százaléka most is stabil árakra számít.

Az építőipar fejlődését a korábbinál lényegesen kevésbé korlátozza a kereslethiány s a vevők fizetési fegyelme is javult valamelyest, de még mindig ez áll az első helyen a bővítést gátló tényezők említési sorrendejében. Az egyéb pénzügyi problémák a korábbihoz hasonló súlyúak, a munkaerőhiány viszont mind szélesebb termelői körökben okoz komoly gondokat.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése - megtörve a februárban és márciusi kedvező tendenciát - áprilisban romlott. Javulásra a válaszadók 18 százaléka számított, romlást 20 százalékuk jósolt. Márciusban ugyanez a két arány 19-19 százalék volt.