Idén az első félévben 360 milliárd forintot tett ki az építési célú közmegrendelés, szemben a 2014-es 610 milliárddal - derül ki a Közbeszerzési Hatóság első félévi összesítéséből. A megbízások hiányát az építőipar 2016-ban sínyli meg leginkább. Hogy a visszaesés ennek nyomán mekkora lesz, az attól függ, 2015 hátralévő részében mennyire sikerül felgyorsítani az építési beruházással is járó uniós pályázatok kiírását - válaszolta lapunk kérdésére Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

A jövő év biztosan sokkal rosszabbul kezdődik majd az építőiparnak, mint 2015 első hónapjai, erre a közbeszerzésből származó építésberuházási megrendelések 40 százalékos visszaesése mellett a KSH által kimutatott, 48 százalékos szerződésállomány-csökkenés is utal, ami azt jelenti, hogy a közberuházások mellett más szektorokban is visszafogták a beruházásokat. Az ÉVOSZ elnöke szerint kétséges, hogy ezt a kiesést pótolhatják-e a lakossági, illetve a gazdasági élet fellendülése által generált megrendelések.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság

Azt ugyanakkor biztatónak tartja, hogy a kormány 2017 közepéig az összes elérhető uniós forrást meg akarja pályáztatni, ami megrendeléseket hozhat az ágazatnak.

Az első félévben nőtt a problémás ügyek aránya, 64 százalékkal több esetben kezdeményeztek jogorvoslati eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A jogorvoslati kérelmek kétharmadánál, megalapozatlanság miatt el sem indult a vizsgálat, ami Koji szerint arra utal, hogy a munkák fogytával élesedő versenyben a piaci szereplők már jogalap nélkül is megtámadják a közbeszerzési döntéseket, csakhogy versenyben maradjanak.