Budapesten 270-nél több beruházás van folyamatban, ezekben összesen közel 17 ezer lakás épül, melyek 40 százaléka még vevőre vár. Ezzel szemben, vidéken a régió központokban, 62 projektben, összesen 1660 lakás épül. A többi megyeszékhelyen összesen 1500 darab lakást hirdetnek. A fővárosban, a budai kerületekben projektenként átlagosan 35, a pesti oldalon 62, vidéken 30 lakás épül.

Pesten a legtöbb lakás a XIII. kerületben épül, a több mint 50 beruházás a fővárosi társasház projektek közel negyedét teszi ki. Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján a XI. és XIV. kerület, a fővárosi lakásfejlesztések 15 illetve 12 százalékát adják.

Budán a XI. kerület, Újbuda vezet, de nem elhanyagolható a II. és III. kerületben épülő projektek száma sem. A felsorolt kerületek adják a fővárosi folyamatban lévő beruházások közel három-negyedét.

Íme az árak

Soóki-Tóth Gábor, elemzési vezető szerint a projekteken belül kínált új lakások átlagos négyzetméterára (a lakás alapterületére vetítve) Budapesten 630 ezer forint. A legmagasabb fajlagos árak az V. és XII. kerületben jellemzőek, ahol a kínálati lakásár átlaga meghaladja 1 millió forintos értéket.

A külső pesti kerületek a legolcsóbbak, 400 ezer forint alatti négyzetméterenkénti ár jellemzi a XXIII. és XVI. kerületet, de a többi külső pesti kerület árfekvése is félmillió forint alatt alakul négyzet-méterenként. Ezzel szemben Budán a projektek átlagára mindenhol meghaladja az 500 ezer forintot négyzetméterenként.

Az öt legdrágább projekt az II. és a XI. kerület hegyvidéki városrészeiben található.

Mire számíthat vidéken?

Vidéken száz olyan társasházi lakás projekt építése zajlik, melyek az online piactereken is megjelentek. A projekteken belül összesen 3 ezer lakás épül, a lakásszámok, valamint a fajlagos árak is jellemzően a fővárosi fele - 340 ezer forint négyzetméterenként - körül alakulnak.

Sopron a legdrágább, ahol az árak a külső pesti kerületek átlagárával egyeznek meg, a legdrágább projekt lakására 500 ezer forint négyzetméterenként. Az árkülönbség jóval kisebb, mint a fővárosi projektek között. A legolcsóbb négyzetméteráron (235 ezer forint ) egy nagykanizsai projektben lehet vásárolni. Szintén különbség a fővárosi új lakás piachoz képest, hogy a vidéki fejlesztők általában egy-két projektet futtatnak.

Mindössze négy projektben haladja meg a lakások száma a százat. A legnagyobb lakásszámú vidéki beruházás a kecskeméti Erzsébet Lakópark (230 lakás), ettől nem sokkal marad el Debrecenben a Füredi Lakópark II. üteme 227 lakással, illetve szintén a városban található a 150 lakásos Zöld Híd Lakópark. Győrben az Olimpia Sétány nevű projekten belül épül 200 lakás, mely a harmadik legnagyobb lakásprojekt a vidéki projektek közül.