Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A használt lakások piacán alig érezni a hatását, de az újépítésű ingatlanoknál is elmaradt a roham. A lelkesedés hiányánál azonban vannak nagyobb gondok is - összegzi csokos tapasztalatait Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője.

A Balla Ingatlanirodák saját felmérése szerint a megkérdezett több mint ezer ügyfelüknek csak 16,6 százaléka veszi vagy venné igénybe a csokot újépítésű ingatlan megvásárlása esetén. Az igénylők közül a legtöbben (7 százalék) két gyerekre, 5,7 százalékuk egy gyermekre kérné a támogatást. A legkisebb arányban (3,9 százalék) a háromgyerekesek élnek a csok lehetőségével. Ők azok, akik a 10+10 milliós támogatást igényelhetnek.

A tapasztalatok is azt mutatják, hogy erre a 10+10-es megoldásra mérsékelt az igény. A vevők inkább a használt lakásra felvehető csok iránt érdeklődnek nagyobb számban.

A szeptemberi államtitkári tájékoztató szerint egyébként az év első hét hónapjában, azaz augusztusig 14 240 igénylést nyújtottak be csokra, összesen 38,3 milliárd forint értékben. Ez nem kicsi összeg, a várakozásoktól azonban, úgy tűnik, elmarad. Igaz a felfutást a kormány 2017-re prognosztizál.

Hasznos változtatások

Elképzelhető, hogy a kissé visszafogott érdeklődéssel és persze a felmerülő problémák korrigálásának szándékával magyarázhatók azok a néhány hete bejelentett változtatások is, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy a még el nem készült társasházi lakásokra is igényelhető már a támogatás, azt megelőzően, hogy az ingatlant használatba vennék - olvasható az elemzésben.

Ez eddig valóban problémát jelentett: a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek tájékoztatása szerint az ilyen újépítésű társasházi projekteknél gyakorlatilag elestek a csokosok a lakásvásárlási lehetőségtől. Hiszen mire elkészül a társasház, azaz igényelhetnék a támogatást a csokosok, addigra minden lakás elkel, miután mára rendkívül jelentőssé duzzadt a kereslet, és az árak is versenyképesek az újszerű lakóparki lakásokkal összevetve.

Nem állnak sorba érte

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet Balla Ákos, hogy a könnyítés révén csak a támogatás odaítélése történik meg hamarabb, a kifizetésekre továbbra is csak akkor kerül sor, ha elkészül a lakás. Tehát a csok nem úgy működik az újépítésű ingatlanok vásárlásánál, mint egy bankhitel, amit igénybe lehet venni már az építés során. Valakinek előfinanszíroznia kell a folyamatot, amit vagy a vevő, vagy a beruházó tesz meg. Annyival gyorsult a folyamat a változtatás révén, hogy nem akkor indul az ügyintézés, amikor megvan a használatbavételi engedély, hanem még ezt megelőzően. Kitörési pontot itt az jelenthet, ha egyes pénzintézetek átmeneti finanszírozást biztosítanak az ügyfeleknek addig, amíg a csokot kifizetik - tette hozzá.

Balla Ákos szerint nem is állnak sorba az újépítésű lakásoknál a csokosok. De a nagyobb, családok számára megfelelő méretű és szobaszámú újépítésű lakásoknak nem is igazán a támogatásból vásárlók lennének a célpontjai azok árai miatt.

Bizonytalanság és kivárás

Egyelőre tehát csak mérsékelten érezni a csok jelenlétét az ingatlanpiacon. Leginkább az agglomerációban, a családi házas építkezéseknél lehet majd találkozni a csok hatásával, hiszen itt a családi házak és ikerházak piacán rövidebb a kivitelezési periódus, mint a társasházaknál.

Most azonban még az a helyzet az újépítésű családi házaknál, hogy a legtöbben csak várnak a csokra, holott a szerződéseket már hónapokkal ezelőtt aláírták - jelezték a Balla Ingatlanirodák közvetítői. Ők már többször is találkoztak azzal a helyzettel, hogy háromgyermekes családok igénybe veszik a 10+10 milliós csokot újépítésű ingatlan vásárlásához, de annak ellenére nem jutnak hozzá a támogatáshoz, hogy áprilisban, májusban már aláírták a szerződést.

Rendszeresen visszadobják a bankok a szerződéseket

Hártó Regina, érdi irodavezető mindössze egyetlen esetről tud, ahol az igénylő megkapta a támogatást. Mint mondta, az a legjellemzőbb, hogy hónapokon keresztül csak húzódik az ügy, az igénylők és a beruházók pedig csak várnak.

A cég XXI. kerületi és a szigetszentmiklósi irodáját vezető Marosvölgyi Gabriella szerint a szerződéseket rendszeresen visszadobják a bankok különböző kifogásokkal, hiánypótlásra hivatkozva, módosításokat kérve. Az okok különfélék, nyilván minden helyzet más és más, adódnak problémák az ügyfelekkel, azonban az ingatlanosok mégis különösnek tartják a folyamat akadozását.

A kivitelezők már nem szeretik a csokosokat

Kovács Péter, a Dunakeszin lévő iroda szakmai vezetője a kezdeti lelkesedés utáni kifulladás jeleit látja a csok körül. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a fejlesztők most már vonakodnak odaadni a nagy értékű, újépítésű ingatlanokat csokos vásárlóknak, mert nem látják biztosítva azt, hogy belátható időn belül meg is kapják a vételárat.

Hártó Regina is azt hangsúlyozta, hogy sajnos az elmúlt hónapok rossz tapasztalatai miatt a kivitelezők egyre kevésbé szeretik a csokos vásárlókat, és sokszor kérik azt az ingatlanközvetítőtől, hogy ne hozzanak olyan vevőket, akik támogatásból szeretnének újépítésű ingatlant vásárolni.

A fejlesztők ugyanis "nem tudnak fél éveket várni" egy-egy támogatás odaítélésére - tette hozzá. De nem csak az a probléma, hogy hónapokra megakasztja az építkezést a késlekedő támogatás, hanem hogy ezáltal lehetetlen helyzetbe kerül a kivitelező. Akadnak már olyan fejlesztők, akiknek több projektjük is áll a csok miatt, mert odáig sem jutott el a bank az ügyfelekkel, hogy aláírják a hitelszerződést.

Egyelőre tehát azt sem tudják, hogy pontosan mennyit kell várni a támogatás odaítélésére, mi lenne a dolgok normális menete. Hártó Regina szerint az egyetlen általa ismert esetben, ahol már történt folyósítás, hosszú hónapokat kellett várni, melynek során több módosításra is sor került, rendszeresen merültek fel problémák, mert mindig közbejött valami változtatás. Ráadásul többször úgy tűnt a folyamat során, hogy meghiúsul az ügylet. Az ilyen helyzeteket látva pedig érthető a kivitelezők vonakodása a csokos vevőkkel szemben.