Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyszerre akár mindhárom előtakarékossági formát is használhatjuk: ilyenkor az adóévben befizetett díjak 20 százaléka, maximum évi 280 ezer forint adókedvezmény érhető el. Idő előtt kiszállni, vagy a megtakarításokat akár csak részben is feltörni nem érdemes: visszamenőleges adófizetés és magas büntetőkamat az ára. Az állam a hosszú távú megtakarítások adó- és eho mentességén túl egyéb támogatások formájában is kedvezőbbé kívánja tenni a nyugdíjcélú előtakarékossági konstrukciókat. Az egyik ilyen kedvezmény a személyi jövedelemadóról szóló törvény által biztosított adóról való rendelkezési jog hétköznapi nevén adójóváírás lehetősége - hívja fel a figyelmet a MAZARS nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat legújabb anyaga.

A rendelkezési jog biztosításával az állam előtakarékosságra ösztönöz, hiszen a magánszemély által az adott évben ilyen célra befizetett összeg egy meghatározott százalékát adójóváírás formájában, extra befizetésként jóváírja a nyugdíjszolgáltatónál vezetett számlánkon - hangsúlyozza Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere. Ehhez nincs másra szükség, mint az éves adóbevallásban tett nyilatkozatunkra, amely alapján az adóhatóság az adójóváírás összegét átutalja a szolgáltatónak.

A nyilatkozattételnek több feltétele is van, így az, hogy legyen ténylegesen megfizetett adónk, ne álljon fenn adótartozásunk és a nyilatkozattétel időpontjában érvényes nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezzünk. Az igénybevételhez igazolást kell kérnünk arról, hogy az adott szolgáltatónak az év során milyen összeget fizettünk meg. Fontos, hogy ne feledjük el adóbevallásunkban kitölteni a rendelkező nyilatkozatot, hiszen erre később már nem lesz lehetőségünk.

Több lehetőség is lenne

Magyarországon háromféle intézményesített, nyugdíjcélú megtakarítási lehetőség érhető el: az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla ("NYESZ"), valamint a pénzintézetek által kialakított nyugdíjbiztosítási konstrukciók. A három konstrukció közös jellemzője, hogy az adójóváírás mértéke éves szinten 20 százalék, a megtakarítások pedig hosszú távra szólnak: az első adómentes hozamkifizetéshez 10 éves várakozási időt ír elő a jogszabály, a tőkekivonásra pedig sok esetben további szankciók vonatkoznak.

Nem muszáj választani

Ha a különféle megoldások közül nem tudnánk választani, úgy egyszerre akár mindhárom előtakarékossági formával is élhetünk. Ebben az esetben összesen az adóévben befizetett díjak 20 százaléka, de maximum évi 280 ezer forint adókedvezmény érhető el.

Ha korábban lenne szükségünk bármelyik megtakarítási formában elhelyezett pénzünkre (vagyis, ha kifizetésre nem nyugdíjszolgáltatás formájában kerül sor), úgy arra az évre már nem vagyunk jogosultak adójóváírásra, sőt a korábban ilyen jogcímen kapott összegeket 20 százalékos büntetéssel kell visszafizetnünk. A NYESZ számla hozama után egyéb jövedelem jogcímén eho és szja fizetési kötelezettségünk keletkezik (összesen 32,76%). Ebből is látszik: az említett konstrukciók hosszú távon akarják megtakarításra ösztönözni a polgárokat, ezért idő előtt nem érdemes hozzájuk nyúlni.