Az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a kormány által javasolt bankadócsökkentés törvényt terveket, amely például kedvezményeket biztosított volna a az orosz és ukrán kitettséggel rendelkező magyar bank(ok)nak. Brüsszel szerint ez alkalmas lehet (tiltott) állami támogatásra - ezért az egyszer már elfogadott törvény a kormány és Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) újra parlament elé terjesztett az Európai Bizottság által kért módosításokkal.

A most beterjesztett javaslat szerint 2016-os bankadó nem haladhatja meg az idei bankadó 45 százalékát. A főszabály szerint ez maradna a különadó mértéke 2017-ben és 2018-ban is. Ugyanakkor azon cégek, amelyek 2016-ban növelni tudják hitelezésüket - nő a hitelállományuk 2017-18-ra további adócsökkentés vehetnek igénybe - akkor már csak a 2015-ös adó 30 százalékát kell befizetniük a költségvetésbe.

A családoknak is jobb lesz

Egy ponton módosul a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény is, mégpedig kétgyermekes családok adókedvezményét érinti: az adókedvezményt még 2014-ben előre fixálták 2016-19 közötti időszakra - ám akkor még 16 százalékos adókulccsal számoltak a kedvezményeknél.

Időközben azonban döntés született arról, hogy 2016. januártól az általános szja-kulcs 15 százalékra csökken. A mostani módosítással az adócsökkentéshez igazítják az adókedvezmény mértékét - így ebből a szempontból a módosítás technikai jellegűnek minősíthető.