Chili paprikát minden balkonra!

Urban Chili Kert

Költséghatékony magvetés

2018. január 28. - HespV

Pár napja megosztott bejegyzésemben bemutattam, hogyan zajlik idén az ültetés nálam. Kicsit túlzásba vittem idén a nevelő dobozt, és az ültetést. Ha nem akarsz sokat költeni, de mégis vágysz saját Chilire, akkor ez a Te cikked lesz! Bemutatom, hogyan lehet költséghatékonyan palántázni!

12819168_1142159759148151_6975375821175984087_o.jpg

Tovább

Chilibanana a világsiker!!!

Indiai kertészeti szakembereknek sikerült a chili paprikát, és a banánt keresztezniük. Évek óta dolgoztak ezen a kísérleten, és idén meg lett a siker! Egyenlőre még csak tanulmányozzák a növényt, a hírek szerint jövőre már lehet kapni vetőmagokat világszerte. Első mérések alapján 50-75.000 SHU értékkel bír az új fajta, és a c. frutescens fajhoz tartozik. Íme:

digene-antacid-banana-600-91867.jpg

Forrás: Firstofapril

 

Életem első chili szósza

Megtört a jég. Amikor elkezdtem hobbi szinten chilivel foglalkozni, akkor valamiért nem vonzott a chiliszósz készítése. Ezzel egészen idáig így voltam, de a kényszer nagy úr. Az átteleltetett töveken sok paprika volt, amiket nem akartam se kiszárítani, se krémnek ledarálni (a kápia elég ritka, és drága ilyen tájt). Maradt a chili szósz.

img_20170329_194805.jpg

Kerestem recepteket, és úgy döntöttem, hogy az első szósz egy kicsit pikánsabb, édesebb lesz. Úgy is lett. :D Azt hozzá kell tennem, hogy szükség volt a sikerhez a feleségem szakértelméhez is! Nélküle nem sikerült volna. :) Az első sikeren felbuzdulva idén fogok készíteni egy kicsit magyarosabb változatot is.

img_20170329_202059.jpg

Nekem nagyon bejön! :)

Újrahasznosítás - önöntöző palánta cserép

Tegnap éjszaka nézegettem videókat, és McMenemy úr videója nagy hatással volt rám. :) Ezért fogtam magam ma délelőtt, és elrongyoltam a közeli kertészeti áruházba, vettem tőzegkorongot, kiittam a maradék vizet két flakonból, plusz lenyúltam egy szivacsot az feleségemtől.

img_20170304_115144.jpg

Őszinte híve vagyok az újrafelhasználásnak és a környezetvédelemnek, ezért külön tetszett ez az ötlet. Hamarosan elültetem a harmadik 24-es csapatot is amiben már lesz paradicsom és mexikói uborka is. Azért lesz ez számomra érdekes, mert még soha nem próbáltam ki a tőzegkorongot, majd most kiderül, hogy mennyire fog beválni. A harmadig csoport magoncait 9 cm-es cserép helyett ilyen önöntözős cserepekbe fogom elültetni, és ha beválik, akkor jövőre csak ezeket fogom használni. Folyamatosan be fogok számolni a projektről az ültetési naplóban (remélem sikeresebb lesz mint a gyökeresztetés). :)

img_20170304_115159.jpg

Nosztalgia

Az előző bejegyzésben szóba jött az erkély, és elindultak bennem a nosztalgikus érzések, gondoltam összefoglalom, hogyan jutottam el a Lidl-ben kapható paprikától egészen az Urban Chili-ig.

2014 októberében a Lidl-ben találtam egy cserép Tabasco paprikát, mellette egy mentával. Megtetszett mind a kettő, vesztemre hoztam is haza őket. Pár nap kellett csak ahhoz, hogy a fejembe jusson, hogy a magokat el is lehet ültetni. :D

10690237_853156488048481_2642300939979456111_n.jpg

Balra az első Tabasco-m, középen az elültetett magok, jobb oldalon a menta

Ekkor még szinte üres volt a konyha párkány. :D Nem sokat tudtam még se a kertészkedésről, se a chili paprikáról, ennek köszönhetően az összes elültetett mag idő előtt feladta. Ez után kezdtem el utána olvasni a chili nevelésnek, és a balkon kertészkedésnek. Szerencsére egészen hamar megtaláltam az oldalt ahol szinte minden fent van: http://www.chilikertesz.hu/. Hamar találtam is ismerősöket akik szintén szeretik a chili termesztést, és kaptam tőlük ajándékba magokat. El szabadult el a pokol.

1913433_965814643449331_348481903587847784_o.jpg

Az egykor üres párkány

Szerencsére egész hamar ráéreztem a chili nevelésre, és már az első szezon is sikeres volt a maga módján. Az első szezonban ültettem Naga Joloki-át, Tabasco-t, Fekete gyöngyöt, és "Spanish-t".

12138514_1053914461306015_5497151427496388369_o.jpg

Erkély 2015-ben

Ekkor még nem volt se virágtartó se semmi az erkélyen, csak a kinyitható szekrény. A tengerimalacok szénájából tettem a földre, ami igen szépen ki is hajtott ahogy a képen látszik! :D Ebben az évben kezdtem el próbálkozni a chili krémek készítésével is több-kevesebb sikerrel az elején. Ekkor még gyűjtöttem a kis befőttes üvegeket.

11229822_1008734469157348_8310421759431166646_n.jpg

Az első krémek egyike

Az év végére egészen kikupálódtam chili krémek területén, találtam a közelben egy üzletet, ahonnan egész jó áron sikerült beszereznem különböző méretű üvegeket. A használt üvegekkel sokszor baj volt, nem zártak rendesen.

12240193_1072859236078204_4430020733337014987_o.jpg

2015 év végi krémekről propaganda fotó :D

Egész sok üveg krém össze jött 2015-ben (több mint tavaly), és sokan dicsérték is. :D Év végén megrendeltem a magokat a következő szezonra a Fatalii.net-ről, és kaptam pluszban Blumen magokat is.

2016 volt a nagy beruházások éve. Nevelő akvárium, nevelő dobozok, fűtőkábel, csíptethető lámpák, 6500k-s izzók, mini üvegházak és ventilátor. Év elején azt hittem, hogy már mindent tudok, és nem érhet semmi csalódás. Ez nagyjából február végéig tartott, amikor az akváriumban lévő palánták elkezdtek dőlni. Na meg az előző évben vásárolt kókuszföld sem volt a legjobb.

12604872_1110586792305448_4130908251350435874_o.jpg

Palánta nevelő akvárium

A nevelő dobozban ennek ellenére egész jól alakultak a dolgok. A Habanerok sikerültek a legjobban. Vezettem is gondosan egy Excel táblázatban, hogy mikor mi történt velük, de nagy rutinnal sikerült kitörölnöm. :D

12819168_1142159759148151_6975375821175984087_o.jpg

2016-os nevelő doboz.

Rengeteg magot ültettem, nem is tudom, hogy mi volt a pontos terv. :D Az erkély is hamar tele lett, beszereztem egy Salgó polcot, és 20-as deszkából is összeraktam egy másik virágtartót.110 cm széles az erkély, a Salgó 35 cm széles, a deszka virágtartó 20 cm, tehát a hely fele maradt meg, ahova még pluszba belógtak a chilik. Tavasszal elkezdtem kiköltöztetni a növényeket, természetesen olyan rutinnal, hogy a levelek megégtek azonnal. De nem csak negatívum volt, abszolút sikernek mondhatom a chilis kovászos uborkát, a Palotai Vegyest és a Carolina Reaper-es krémet.

13482922_1214762335221226_2669225333186636642_o.jpg

Chilis kovászos uborka

 Aztán megjelentek a levéltetvek, liszteskék és a poloskák. Az erkélyen eluralkodott a káosz, nem lehetett kiférni, tele volt minden chilivel, nem tudtak normálisan fejlődni. Ez után döntöttem el, hogy elkezdek blogot írni, ahol rögzítek minden chili neveléssel kapcsolatos gondolatot, hogy később vissza tudjam keresni, és ennek köszönhetően 2016.07.24-én megszületett az első bejegyzés.

img_20160901_152233.jpg

2016-os dzsungel

Ami ez után történt, megtalálható itt a blogon. Idén sokkal szelídebben és megfontoltabban álltam neki a szezonnak. Nem ültettem össze-vissza mindenféle fajtát, nem vetettem el túl sok magot, és az erkély is rendezettebb. Folytatom egész évben az ültetési naplót, így nem tudom egy mozdulattal kitörölni mint a táblázatot. :D Remélem, hogy sikeres lesz az idei szezon, és elmarad a tavalyi poloska invázió. Jövőre szeretnék összerakni egy normális ültető dobozt fából, hogy ne banános dobozt kelljen használnom, igyekszem rendezni a cserepeket, hogy ne mindenféle legyen, hanem csak a szükségesek. Ez után nem marad más mint a hobbitelek, vagy a kertes ház. :)

2017.02.23. A Chili Világnapja!

Minden év február 4. csütörtökén ünneplik világ szerte a Chili Világnapját!

chili-day-2015.jpg

forrás: http://www.gaar.com/blog/article/national-chili-day

Sokan, sőt egyre többen kedvelik és szeretik a különböző chiliszószokat, chilis- savanyúságokat és ételeket is kis Hazánkban. Van aki a brutálisan erős chilire esküszik, van aki a kevésbé erőseket kedveli. Szerencsére az elmúlt 3-4 évben elterjedt hazánkban a chili paprika kultúrája, már nem csak a Habanero és a Jalapeno közismert, és egyre kevesebben keverik össze a Cayenne borsot a színes borssal. :) Egyre többen foglalkoznak hivatásszerűen hazánkban a chili paprika termesztésével, és egyre több kiváló termékkel állnak elő a termelők! Erre nincs is kézzelfoghatóbb bizonyíték, mint a két világbajnok szószunk a Chili Hungária Manufaktúra 2015-ös amerikai The Hot Sauce Awards elnevezésű világverseny győztes Spirit of Attila chili szósza, és a Gabko Chili Jalapeno Tequila szósza, amely idén két kategóriában is elhozta a világbajnoki címet a Hot Pepper Awards-ról. Íme a két világbajnokunk:

attila_white.jpg

forrás: http://www.chilihungaria.hu/termekeink/

thptequila.jpg

forrás: https://www.gabkochili.hu/hot-pepper-awards-gabko-chili-jalapeno-tequila-ket-kategoriaban-is-vilagbajnok

Hozzám hasonlóan egyre többen foglalkoznak hobbi szinten is a chili termesztéssel, egyre több kertészetben lehet kapni chili magokat, és palántákat. Szerencsére az éghajlatunk kedvez a chili paprika termesztésnek.

Remélem, hogy éveken belül hazánkban is elterjed a Chili Világnap, és Amerikához hasonlóan az éttermek is átveszik majd a szokásokat miszerint ezen a napon a chilis ételeket féláron, vagy ingyen kínálják a kedves vendégeknek! :D

Sikeres szezont kívánok minden Chili Termelőnek! Éljen a Chili és Éljenek a Chilisek! :)

süti beállítások módosítása