Prioritás

2017.már.29.
Írta: proritás komment

Mit tanultam a német nőktől: öt egyszerű létfontosságú szabály

Függetlenül a neveltetéstől, a világnézettől és életfelfogástól, minden nő valahogy igyekszik megvalósítani önmagát és igazán boldoggá válni. A prioritas.blog.hu szerkesztősége a német hölgyektől összegyűjtött néhány hasznos leckét, melyek megtanítanak az öngondoskodásra a magánéletben.

Női bölcsesség

Tovább
Címkék: Színes

11 délvidéki házias recept az ínyenceknek!

Mivel férjem délvidékről származik, így anyósomtól ezen ételek elkészítését is megtanultam. Meg is tanultam tőle, amit csak lehetett és a mai napig használom és adom tovább.

racz.jpg

Gyuvecs

Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 1 középnagyságú zeller, kisebb fej karalábé, 20 dkg zöldbab, 1/4 fej édeskáposzta, 1 fej hagyma, 4 zöldpaprika, 4 paradicsom, 10 dkg olaj

A hagymát karikára vágjuk és az olajban halványsárgára pirítjuk. A burgonyát hasábokra szeljük, a sárgarépát és a zellert karikázzuk, a karalábét szeletekre vágjuk. A káposztát és a paprikát is ujjnyi szeletekre, a zöldbabot kettébe vágjuk. Az egészet hagymás olajban összevegyítjük, nagyon kevés víz, hozzáadásával félpuhára pároljuk. Amikor ez megtörtént, közé tesszük a paradicsomot, az egészet káposztalevéllel letakarjuk és forró sütőben egy fél óráig sütjük, amíg a zöldségfélék átsülnek.

Rác csirke

Hozzávalók: 1 csirke, 80 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 5 dl tejföl, 6 dkg zsír, pirospaprika, bors.

A burgonyát megfőzzük, karikára vágva egy kizsírozott tepsibe rakjuk. Rárakjuk a karikára vágott hagymát, a darabolt paradicsomot, a csíkokra vágott paprikát. Megsózzuk, egy kis paprikát hintünk rá. (Télen lecsókonzervvel készítjük.) A zöldségfélékre rátesszük az előre kisütött húsdarabokat, megöntözzük tejföllel és néhány percig sütőben sütjük.

Rác gulyás

Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 25 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 3 db zöldpaprika, 2 paradicsom, só, törött bors, 2 dl tejföl.

A megforrósított zsírban az apróra vágott vöröshagymát és a kar/kára vágott zöldpaprikát világosra pirítjuk. A kettévágott paradicsomok magját kikaparjuk, azután a paradicsomot is beletesszük a zsírba. Kicsit pirítjuk, belerakjuk a kockára vágott húst, felöntjük vízzel megsózzuk, borsozzuk. Ha a hús már majdnem puha, belekeverjük a rizst. Tálaláskor öntjük rá a tejfölt.

Rác ponty

Hozzávalók: Egy 1,2-1,5 kg-os tükörponty, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg zsír, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 12 dkg vöröshagyma, 5 dl tejföl, 75 dkg burgonya, só, pirospaprika.
A megtisztított halat szeletekre vágjuk, megsózzuk és minden szeletet megtűzdelünk egy szelet füstöltszalonnával. Egy tepsit vagy tűzálló edényt kizsírozunk. A burgonyát megfőzzük, karikára vágjuk és beletesszük a tepsibe. Közben a megmaradt füstölt szalonnát kockákra vágjuk, üvegesre sütjük, és hagymával, a paprikával, a paradicsommal lecsót készítünk belőle. A lecsó felét a burgonyakarikákra terítjük, erre rátesszük a halszeleteket. Megszórjuk fűszerpaprikával (úgy az igazi, ha minél csípősebb), betakarjuk a megmaradt lecsóval. A megmaradt forró zsírral az egészet megöntözzük, ráöntjük a tejfölt és középmeleg sütőben 50-60 percig sütjük. Télen 20 dkg konzervlecsót használunk.

Rácos hús

Hozzávalók: 1/2 kg főtt burgonya, 4 szelet frissen kisütött sertéskaraj vagy tarja, 20 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 kiskanál olaj, só, pirospaprika.

A burgonyát megtisztítjuk, vastagabb karikára vágva a kiolajozott edénybe helyezzük. Egy rétegre karikára vágott zöldpaprikát és paradicsomot helyezünk, valamint hagymakarikákat. Utána újabb réteg következik. Legfelülre helyezzük a kisütött hússzeleteket és az egészet leöntjük paprikával ízesített tejföllel. A sütőbe téve körülbelül 15 percig melegítjük, majd utána tálaljuk.

Scsevapcsicsa

Hozzávalók: 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 10 dkg darált birkahús, őrölt bors, só.

A húsokat kétszer átdaráljuk, megsózzuk, és egy óráig állni hagyjuk. Ujjnyi rudakat formálunk és faszén parazsán vagy grillsütőben vagy forró olajban sütjük ki.

Szerb csirke

Hozzávalók: 1 db csirke, 8 dkg zsír, só, bors, 25 dkg rizs, 1 fej hagyma, pirospaprika, 4 paradicsom, 8 db paprika.

A zsírt feltesszük melegedni, amikor kész, rátesszük a darabokra vágott csirkét, rászórunk egy kanál lisztet, egy kicsit megpirítjuk. Ha kész, annyi vízzel felengedjük, hogy a húst ellepje. Beletesszük a sót, a borsot, a pirospaprikát. A rizst közben forró zsírban megfuttatjuk, hozzátesszük a félig főtt csirkéhez. Közben a hagymából, a zöldpaprikából, a paradicsomból lecsót készítünk. Ha a csirke elkészült, tányérokra szedjük és a tetejére ráhelyezzük a lecsót.

Szerb rizseshús

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 30 dkg csirkehús vagy sertéslapocka, 3 közepes fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 3-4 zöldpaprika, 1/2 kg paradicsom, 20 dkg burgonya, pirospaprika, só, néhány szem bors.

A vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre fonnyasztjuk. A csirke- vagy sertéshúst feldaraboljuk, a burgonyát hosszú csíkokra vágjuk s a hagymával tovább dinszteljük. Beletesszük a rizst, a karikára vágott zöldpaprikákat, a pirospaprikát, sót, borsot és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Amikor a hús már megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott paradicsomot. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a víz teljesen elpárolog.

Ponty, rácosan

Hozzávalók: 1,2-1,5 kg-os ponty, 5 dkg füstölt szalonna, 1,2 kg burgonya, 3 dkg só, 5 dl tejföl.

A pontyot megtisztítjuk, hosszában felhasítjuk. A burgonyát kockára vágjuk és sós vízben kifőzzük. Zsírral kikent tepsibe rakjuk. A pontyot ujjnyi távolságra bevagdaljuk, megsózzuk, a bevágásokra szalonnaszeleteket teszünk. Az egészet ráhelyezzük a burgonyára. Tejföllel leöntjük és sütőben puhára sütjük.

Nyúl, szerbesen

Hozzávalók: 80 dkg nyúlcomb, 10 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom (télen 20 dkg konzervlecsó) 5 dl tejföl, 6 dkg liszt, pirospaprika, só, bors.

Az apróra vágott hagymát a zsíron megpároljuk. Pirospaprikát teszünk rá. Ezután rátesszük a darabokra vágott nyúlhúst, megsózzuk, felöntjük vízzel és pároljuk. Amikor a hús félig puha, rátesszük a csíkokra vágott paprikát, a darabokra vágott paradicsomot. Amikor az étel kész, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk és belefőzzük az ételbe. Felrottyantjuk, és makarónival tálaljuk.

Szarvasgulyás, szerbesen

Hozzávalók: 60 dkg szarvashús (lehetőleg lapocka), 8 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, bors, köménymag, majoránna, 40 dkg burgonya, 40 dkg kelkáposzta, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, 10 paradicsom, 8 dkg zöldpaprika (télen konzerv).

A kockára vágott szarvashúst vízbe tesszük. Felolvasztjuk a zsírt, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és a törött fokhagymát. Amikor a fölhevült, hozzátesszük a paprikát, a köménymagot, a majoránnát, a törött borsot, majd a húst. Megsózzuk, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a szeletekre vágott leveszöldséget, a gerezdekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a kockára vágott burgonyát és a cikkekre vágott kelkáposztát. Amikor a hús és a zöldség puha, tálaljuk.

Címkék: főétel

Pikáns és ingerlő: a legjobb szőlő receptek - imádni fogja!

Nyár érlelte őszi csemegénk a szőlő. Nem csupán magában, hanem ételek alapanyagaként is rendkívül egészséges. Lássunk néhány finom szőlő receptet!

a-legjobb-receptek.jpg

ALEXANDRA SALÁTA

Hozzávalók: 1 fejes saláta, 3 kis paradicsom, 1 zeller, 30 dkg szőlő, közte piros szemű is, mustár, borecet, olaj, só, bors, petrezselyemzöld. 

A salátát leveleire szedjük, néhány nagyobbal beborítjuk a salátástálat, a többit metéltre vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, a zellert nyersen megreszeljük. Összevegyítjük a szőlőszemekkel. A salátaöntet úgy készül, hogy a mustárt elkeverjük az ecettel, olajjal, a fűszerekkel. A tetejére petrezselyemzöldet szórunk. 

CSIRKE SZŐLŐVEL TÖLTVE 

Hozzávalók: 1 csirke, 5 dkg vaj, 2 fürt nagy szemű piros szőlő, só, bors.

A csirke belsejét megsózzuk, borsozzuk, bőrét kiskanállal fellazítjuk, és megtöltjük az előzőleg gyengén megsózott szőlőszemekkel. Befedhető tűzálló tálban 5 dkg vajban 50 percig sütjük.

SZŐLŐS SERTÉS- VAGY BÁRÁNYCOMB

Hozzávalók: 4 szelet bárány- vagy sertéscomb, 10 dkg vaj, 1 zsemle, 40 szem szőlő, 0,5 dl konyak, só, bors, 2 evőkanál reszelt sajt.

A kivert, megsózott húst süssük hirtelen rózsaszínűre a vajban. Közben a megmosott szőlőszemeket öntsük le a konyakkal. A zsemlét vágjuk kockákra, és süssük ki a vajban. Tegyük a megsült húst tűzálló tálba, rakjuk meg a konyakos szőlővel és a zsemlekockákkal, hintsük rá a reszelt sajtot, és öntsük rá az esetleg megmaradt vajat, s tegyük 10 percre forró sütőbe.

SZŐLŐTORTA

25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2 kanál tejföl, 12 dkg cukor, citromhéj, só, 50 dkg szőlő, 3 tojásfehérje, 8 dkg cukor, citromlé, 10 dkg dió.

Linzertésztát készítünk. Kerek tortaformát kibélelünk vele, és 10 percig sütjük. Közben a tojásfehérjéket habbá verjük a citromlé, cukor, darált dió és a szőlőszemek hozzáadásával. A masszát a félig megsült tortalapra kenjük, és kis lángon 25-30 percig szárítjuk.

TEJSZÍNES SZŐLÖSZELET 

4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg dió, 15 dkg liszt, egy fél csomag sütőpor, 50 dkg szőlő, 2 dl tejszín, 5 dkg cukor, 2 dkg mandula, 1 dkg vaj.

A tojássárgákat összekeverjük 4 kanál langyos vízzel, lassanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végül a cukorral keményre vert tojásfehérjéket. Vajazott, lisztezett tepsiben 15 percig sütjük. Ha kihűlt, rákenjük az 5 dkg cukorral felvert és a szőlőszemekkel elvegyített tejszínt. A vajban megpirított, gorombára vágott mandulával szórjuk meg.

Címkék: Desszertek

Nyugtató teák gyerekeknek

Örvendetesen megnövekedett az érdeklődés a természetes gyógymódok, valamint a gyógyhatású növények iránt. Közismert ugyanis, hogy a kémiai úton előállított medicinák mindegyike nem kívánt mellékhatásokkal is jár. A gyógynövények hatóanyagai nem tartalmaznak ilyen káros elemeket. Célszerű tehát, ott, ahol lehet a tablettákat gyógyteákkal helyettesíteni. Igen fontos, hogy a kicsinyek fejlődő szervezetét ne terheljük kémiai szerekkel. Természetesen komoly betegség alkalmával mindenképpen az orvos segítségére, és az általa felírt gyógyszerekre van szükség. Más esetekben azonban célszerű saját herbáriumunkat igénybe venni. Ehhez adunk néhány hasznos tanácsot.

tea-gyerekeknek.jpg

Ideges a gyerek hallani manapság. Nem csoda, hiszen annyira agyonterhelt szegény, mondja a szülő, és nyelvórára, különtornára, balettre, vagy valamilyen más gyötrő különórára rohan gyermekével. A kisfiú vagy kislány kapkodva eszik, állandóan az órát figyeli, siet, gyorsan tanul, mert jön a tévé főműsora, aztán az ágyban forgolódik, cseng a vekker, nulladik óra ... S a kapkodás, a rohanás kezdődik az új nappal elölről. Néhány szülő enyhe nyugtatót ad a felsorolt stresszhatások ellensúlyozására és már gyermekkorban megismerkedik a fejlődő szervezet a mesterséges nyugalmat adó szerekkel. A jószándékú atya vagy anya nem is gondol arra, hogy könnyen alakulhat ki a gyógyszerfüggőség, például a fenobarbitált tartalmazó drogoktól. A korszerű pedagógia és pszichológia azt sugallja, hogy legyen a szülőnek legalább elalvás előtt félórányi beszélgetésre ideje. Hallgassa meg a gyerek aznapi örömét, gondját, legalább a napi elszámolás, és számvetés legyen megnyugtató! És ezt a beszélgetést teázssal is lehet - lehetne - megszépíteni! Néhány javaslat:

A tea legyen a természet ajándéka, gyógynövény-párlat, amely valóban elősegíti a nyugodt álmot.

Az orbáncfű (hypericum) tea főzete igen hatásos a vegetatív idegrendszerre, használ az epének, májnak, serkenti a bélműködést. Azt mondják a füvekhez értők, hogy sárga virága magába gyűjti a nap nyugtató erejét, nyugalmat ad a szívnek. Nos, - higygyünk nékik, és próbáljuk meg! Egy teáskanálnyit számítva csészénként, hirtelen forraljuk fel, majd kb. 5 percig fedjük le, utána szűrjük. Ne tovább, mert keserű lesz. Sűrítményét hetenként kétszer masszírozásra is használhatjuk.

Rég ismert gyógynövény a méz vagy citromfű. (Melissa officinális). Különösen azoknak a gyerekeknek ajánlatos ez akár kúraként, akik estére „felpörögnek", vagyis nem álmosak, hanem akkor jön a mesélő, beszélgető meg a játszókedvük. Két teáskanál szárított mézfűlevelet számítva csészénként azt felforraljuk, s tíz percre lefedjük. Ha kúraként kapja a gyermek, naponta legfeljebb három csészényit adjunk két-három hétig, lehetőleg frissen elkészítve.

Pihentető, megnyugtató fürdőként is alkalmazható : 50 g szárított mézfűlevelet egy liter vízben forraljuk, majd 20 percig letakarjuk, utána öntjük a fürdővízbe. (Természetesen sem szappan, sem habfürdő ne legyen abban.)

Igen kellemes illatú és ezért népszerű a levendula. Ezt fürdőkeverékbe javasolják inkább, mivel teának bár hasznos, - túlságosan erős az illata.

Két, de legfeljebb három hétnél tovább ne kapjon a gyermek a nyugtató macskagyökér teából! Már a híres Kneipp is javasolta ezt álmatlanság ellen. Általában rnézfűvel keverve fogyasztják, a szokásos módon elkészítve. Ha nem ízlik, mézet keverhetünk bele, vagy citromlevet.

Fürdéshez a következőképpen ajánlatos: 100 gramm szárított macskagyökeret 1 liter hideg vízben hagyjunk állni 8-10 óráig, leszűrve a fürdővízbe öntjük. Nyugtató hatása hosszabb használatkor mutatkozik meg.

Frissítő főzetek

Létfontosságú, hogy a kisgyerekek mindennap elegendő, tartalmas és egészséges italhoz jussanak. Nem szénsavas „üdítőkről" van szó, hanem tápláló szörpökről, teákról, főzetekről. Ilyen italt készíthetünk például a földi szeder szárított leveleiből, Sés a csipkebogyó terméseiből, esetleg a hibiszkusz virágaiból. Ha saját kezűleg gyűjtjük ezeket a növényeket, leghelyesebb, szellős, tágas helyen - padláson, szélmentes erkélyen szárítani. Vigyázzunk, hogy a szárítmány ne penészedjen meg. A földi szeder és a málna levele egyenlő arányban keverve igen kellemes háziteakeverék alapját adja. Kipróbált recept a következő:

10 gramm málnalevél, földi szeder levele, csipkebogyó termése, 5 gramm narancsvirág, hibiszkuszvirág, narancshéj gyógyszertárban, vagy gyógynövényboltban időnként beszerezhetők. A narancsvirág mézfű levelével is helyettesíthető. Az elkészítés módja egyszerű: 2 teáskanál keveréket 1/4 liter forrásban lévő vízbe feltenni, és 10 percig lefedve hagyni. Ez a keverék gyermeknek, és felnőttnek is ízlik, kicsit pikáns ízű. Aki édesebben kedveli, mézzel fogyassza.

Meleg nyári napokon frissítően hat a 10 gramm hársfavirágból és bodzavirágból, és 30 gramm csipkebogyóból készített tea.

Közismerten jó hatású az édesköménytea, elsősorban székrekedés esetén. Egy kávéskanálnyi édesköményt - kis vászonzacskóban, vagy tojás alakú teafőzőbe helyezve lobogó forró vízbe helyezünk. 10 percig hagyjuk lefedve, - utána fogyasztható. A kamillát mindenki ismeri, s a legtöbb háztartásban filteres csomagolásban is megtalálható. Borogatásra, vagy teakénti fogyasztásra kellemes és hasznos. De vigyázat! Ha sokat és tartósan fogyasztunk belőle, ártalmas is lehet! Allergiát, nyugtalanságot, könnyebb rosszullétet okoz.

Villámgyors meggyes pite, a dédike receptje szerint!

A dédmamáink, nagymamáink még zsírral sütöttek és milyen finomak is voltak azok a sütemények!

villamgyors-meggyes-pite.jpg

Hozzávalók

  • 40 dkg cukor,
  • 2-3 tojás,
  • 3 dl tej,
  • 1 sütőpor,
  • 50 dkg meggy,
  • 10 dkg zsír,
  • 40 dkg liszt;

a tepsi kikenéséhez zsír és liszt;
a díszítéshez porcukor.

Elkészítés

A cukrot a zsírral kikeverem, hozzáadom a tojásokat, végül felváltva adagolva a liszttel elkevert sütőport és a tejet. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntöm, tetejére szórom a megmosott, megtisztított meggyet, és forró sütőben megsütöm. Tetejét porcukorral megszórva, kockákra vágva tálalom.

Kakaós marcipángolyók, nagy adag finomság, ami sokáig eláll!

Készíts édes finomságot könnyedén, sokáig eláll, így nagyobb adagot is készíthetünk belőle!

marcipangolyok.jpg

Hozzávalók

  • 2 dkg keserű és 3 dkg édes mandula,
  • 5 dkg Rama margarin vagy vaj,
  • 2 dl porcukor,
  • 2 dl búzadara,
  • 3 evőkanál tej;
  • a külsejére kakaópor.

Elkészítés

Összegyúrom a kétféle darált mandulát a megmelegített margarinnal vagy vajjal, a porcukorral, a búzadarával és a meleg tejjel. Szilva nagyságú gombócokat formálok belőle, kakaóporban megforgatom, és - ha lehet - kis minyonpapírokba teszem. Egy heti pihentetés után fogyasztható.

A 6 legjobb szaftos csirkecomb recept serpenyőben készítve

Olyan egyszerűek, hogy a főzésben nem jártasak is hozzáfoghatnak, ráadásul szinte mindenki szereti. Csak egy jó serpenyő kell, meg persze sok-sok csirkecomb, és már sülhet is az omlós ebéd. 

szaftos_csirke.jpg

Serpenyős csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 2 zöld-paprika (vagy 10 dkg konzervlecsó), 80 dkg burgonya, só, 1 kanál pirospaprika.

A combokat megsózzuk, lisztbe mártjuk, és az olajban átsütjük, majd, kivesszük. A visszamaradt zsiradékban apróra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a tört fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és annyi vízzel engedjük fel, hogy a visszatett csirkecombokat ellepje. Megsózzuk, felforraljuk, és beletesszük a hasábokra vágott burgonyát. Fedővel letakarva pároljuk, amikor a burgonya puhulni kezd, hozzáadjuk az összevágott zöldpaprikát meg paradicsomot (vagy a konzervlecsót). Lassú tűzön puhára pároljuk. 

Tavaszi-nyári csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 5 dkg vaj vagy 1/2 dl olaj, 30 dkg karalábé, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 25 dkg zöldborsó, 30 dkg karfiol, só, törött bors, petrezselyem.

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd a vajban vagy olajban minden oldalukon hirtelen átsütjük. Annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje, hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldséget. a rózsáira bontott karfiolt, a zöld borsót és a karalábét. Együtt addig pároljuk, míg a levét el nem főtte, majd összevágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Csirkecombok hentes módra

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 evőkanál olaj, 10 dkg gépsonka, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg ecetes uborka, 1 kiskanál paradicsompüré, só, törött bors, 1 csokor petrezselyem.

A csirkecombokat megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd az olajban szép pirosra sütjük. Kevés vizet öntünk alá, puhára pároljuk, majd kiszedjük, és a további felhasználásig letakarva tartjuk. A vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a metéltre vágott sonkát, a paradicsompürét, és kissé megpirítjuk. Végül beletesszük a hasonlóan felvágott ecetes uborkát, a csirkecombokat, és törött borssal fűszerezve, néhány percig forraljuk. Vágott petrezselyemmel meghintve, sült burgonyával tálaljuk.

Bakonyi csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, pirospaprika.

A megsózott, lisztbe mártott combokat a forró olajban minden oldalán pirosra sütjük, majd kivesszük, egy másik lábasba áttesszük. Kevés vizet öntünk rá, és fedővel letakarva, időnként megforgatva a húst, puhára pároljuk. A sütésből visszamaradt olajban üvegesre olvasztjuk a kockákra vágott füstölt szalonnát, benne az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd a nagyobb cikkekre vágott gombát beletéve, ezt is megpirítjuk. Sózzuk, pirospaprikával megszórjuk, és a közben puhára főtt csirkecomb levével felengedjük. Néhány percig főzzük, majd simára keverjük a tejfölt a liszttel, állandóan keverve besűrítjük a gombás ragut, nehogy csomós legyen, és mártás sűrűségűre főzzük. Beletesszük a csirkecombokat, és 2-3 percig forraljuk. Galuska illik hozzá. 

Keleti csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 evőkanál olaj, 2 dl fehér bor, 3 savanykás alma (rétesalma), 1 evőkanál liszt só. 1 mokkáskanál currypor, 1/2 citrom leve.

A csirkecombokat megmossuk, a forgóknál bevagdaljuk, megsózzuk, és lisztbe mártva, az olajban szép pirosra sütjük. A bor 2/3 részét ráöntve puhára pároljuk, majd curryporral megszórjuk, megtisztított, karikákra vágott almaszeletekkel beborítjuk, citromlével meglocsoljuk, és fedővel letakarva, a maradék borral megöntözve, sütőben néhány percig sütjük. 

Kapros tyúkcombok

Hozzávalók: 80 dkg tyúkcomb, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 10 dkg friss kapor, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, 1 kávéskanál cukor, 1 citrom, 3 dl tejföl, 1 mokkáskanál ételízesítő.

A tyúkcombokat a vöröshagymafej társaságában, annyi ételízesítővel fűszerezett vízben tesszük fel főni, hogy ellepje Lefedve forraljuk, míg a combok meg nem puhultak, elfőtt levét vízzel pótoljuk. A vajat felolvasztjuk, a liszttel meg a finomra vágott kapor felével aranysárgára sütjük. Kb. 4 dl átszűrt főzőlével feleresztjük, és simára keverve felforraljuk. Sóval, tejföllel, cukorral, citromlével enyhén pikánsra ízesítjük, beletesszük a tyúkcombokat, végül a kapor másik felét. Néhány percig forraljuk, és főtt burgonyával körítjük.

Görögdinnyehéj cukorban! Tedd el télire a nyár ízeit

Ne dobd el a dinnyehéjat, készíts belőle valami nagyon fenségeset!

gorogdinnyehej-cukorban-tedd-el-telire-a-nyar-izeit.jpg

Hozzávalók

  • 1 kg görögdinnye húsos héja,
  • annyi cukor, amennyi a dinnyehéj súlya,
  • kevés ecet,
  • 1 citrom.

Elkészítés

A dinnye sötétzöld héját éles késsel levágom úgy, hogy maradjon rajta kevés piros rész is, így szebb. Ezután másfél ujjnyi hosszú csíkokra szeletelem és enyhén ecetes vízben felforralom (nem főzöm!). Egy másik edényben kevés vízzel szirupot főzök. Ha forr, beledobom a dinnyehéjdarabokat. Miután egyet forrt, leveszem a tűzről, és úgy ahogy van, másnapig állni hagyom. 24 óra múlva a dinnyehéjdarabokat szűrőkanállal kiszedem, a szirupot felforralom, majd újra beledobom a dinnyehéjat. Ezt a műveletet még kétszer megismétlem, végül üvegekbe rakom a dinnyehéjat, és a forró szirupot ráöntöm. Szárazgőzben hagyom kihűlni. Karikákra vágott citrommal díszítem. A többszöri forralás és a dunsztolás következtében évekig eláll.

 

Egy pohár bor, felér egy órányi tornával!

Sokszor hallhattuk már, hogy egy pohár vörösbor milyen jót tesz az egészségnek. Évszázadok óta isszuk ezt a finom italt, de nem is tudjuk, milyen jótékony hatással van a testünkre, ha naponta 1 pohárnyit elkortyolgatunk belőle.

Egy friss kutatás szerint, (University of Alberta - Kanada) a vörösbor gazdag olyan anyagokban, amelyek növelik a pulzusszámot és fokozzák az izmok teljesítményét. A kutatás szerint egy pohár vörösbor felér egy óra edzéssel. 

A kutatók megállapították, hogy a kis mennyiségű vörösbor javítja a fizikai teljesítményt, a szívműködést és az izomműködésre is jó hatással van. A fogyókúrázók, az egészséges étkezés és rendszeres mozgás mellett napi egy pohár vörösbor elfogyasztásával felgyorsíthatják a fogyást.

A kutatók tudják, hogy a vörösbor jó hatással van a szívműködésre, ezért most azt vizsgálják, hogy cukorbetegség és szívproblémák esetén is javíthatja-e a beteg állapotát.

egy-pohar-bor-feler-egy-oranyi-tornaval.jpg

Sok más jótékony hatása is van a vörösbornak

  • A koszorúér betegségek és a sztrók kockázatát csökkenti.
  • Magas antioxidáns tartalma miatt segít a koleszterinszint szabályozásában.
  • Erősíti az immunrendszert, segít a fertőzések elkerülésében és még az allergia kialakulásának megelőzésében is hatékony lehet.
  • A bőrre is jó hatással van.
  • Serkenti a vérkeringést.
  • Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
  • Csökkenti a magsasvérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
  • Hozzájárul a fogak és az íny egészségéhez.
  • Javítja a memóriát.
  • Segít az Alzheimer kór megelőzésében.
  • A rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti.
  • A szembetegségek megelőzéséhez is hozzájárul.

Fontos megjegyezni, hogy a vörösbor kis mennyiségben egészséges! Napi egy pohár jó hatással van a szervezetre, a mértékletesség tehát nagyon fontos!

Címkék: Színes

7 sütés nélküli fenséges édesség! A hét minden napjára 1!

 A nagy melegben nincs kedved sütni? Nem is kell, megmutatjuk a 7 legfinomabb sütés nélküli édességet, amelyek pillanatok alatt elkészülnek és nem lehet betelni velük! A hét minden napjára ajánlunk egy káprázatos finomságot, hogy a kánikulában se kelljen lemondanod az édes csemegékről!

sutes_nelkuli.jpg

Kókusztekercs

Harminc dkg édes háztartási kekszet a megdarálunk, összekeverjük két evőkanál kakaóval, 10 dkg porcukorral néhány csepp rumaromával, és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól formálható masszánk legyen. Tíz dkg vajat kikeverünk 15 dkg porcukorral, 5 dkg kókuszreszelékkel. A gyúródeszkát meghintjük 5 dkg kókuszreszelékkel, kinyújtjuk rajta a kakaós masszát, s miután rákentük a kókuszos vajat, tekercsszerűen felsodorjuk. Hidegre tesszük, hogy jól megdermedjen. Vékony szeletekre vágjuk.

Csokoládés rudacskák

Tizenkét dkg cukrot, 12 dkg darált diót, 3 dkg reszelt csokoládét, 12 dkg barack- vagy málnaízt és 6 dkg darabosra tört diót összegyúrunk egy tojásfehérjével. Kolbászt formálunk belőle, kókuszreszelékbe, vagy darált dióba forgatjuk. szorosan betekerjük zsírpapírba, és langyos helyen száradni hagyjuk. Hetekig eláll.

Fügegolyók

Fél kg szárított fügét megdarálunk, majd 20 dkg porcukorral, 1/2 narancs levével, reszelt héjával és egy evőkanál rummal jól összegyúrjuk. Diónyi gömböket formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk, minyonpapírba tesszük.

Krémes rakott kétszersült

Egy csomag kétszersült egyharmad részét darabokra tördelve tálba tesszük, és megöntözzük kb. 1 dl forró, édes feketekávéval, hogy beszívja. Tizenöt dkg cukrot barnára pirítunk, felöntjük 2,5 dl tejjel, felfőzzük, hogy felolvadjon, majd ha langyosra hűlt, hozzáadunk 2 evőkanál cukorral habosra kevert 2 egész tojást, és gyenge tűzön sűrű krémmé főzzük. A kávés kétszersült tetejére egy réteg száraz kétszersültet teszünk - ugyancsak darabokra tördelve -, erre öntjük a fele karamellkrémet, ismét kétszersültdarabokat teszünk, és ráöntjük a maradék krémet, hogy teljesen befedje. Jól behűtve tálaljuk.

Mama kedvence

Fél liter tejet 5 dkg cukorral felforralunk, ízesítjük néhány csepp rumaromával. Előkészítünk 25 babapiskótát, amelyből annyit mártunk a tejbe, hogy egy hosszúkás tál alját befedje. Erre ráöntjük egy elkészített csokoládépuding felét, megszórjuk mazsolával vagy apróra vágott cukrozott gyümölcscsel, befedjük tejbe mártott piskótával, amire rásimítjuk a megmaradt pudingot. Erre is szórhatunk durvára tört diót vagy kimagozott rumos meggyet, és rátesszük a megmaradt - és ugyancsak tejbe mártott - piskótát. Az így nyert tortát hidegre tesszük néhány órára, ezalatt a piskóta megpuhul-, a puding pedig megdermed. Ha gazdagabban akarjuk adni, tejszínhabbal kínáljuk.

Kekszbomba

Két evőkanál kakaót 20 dkg cukorral elvegyítünk és 2 dl vízben 1/2 rúd vaníliával felfőzzük. Negyed kg kekszet ledarálunk, leforrázzuk a kakaós sziruppal és hűlni hagyjuk. Huszonöt dkg darabosra tört diót 3 evőkanál cukorral megpörkölünk, vajjal kikent tányérra öntünk, majd ha kihűlt, apróra tördeljük. Végül habosra keverünk 20 dkg vajat, hozzáadjuk a kekszet meg a diót, és jól elkeverjük. Félgömb alakúra formázva tálra rakjuk, néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd a tetejére olvasztott csokoládét csurgatunk. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk, de anélkül is finom. A fogyasztás előtti napon készítsük.

Kávés piskóta

Negyed kg vajat habosra keverünk 20 dkg porcukorral, 1 tojássárgájával és annyi erős feketekávéval, hogy sűrű, krémszerű massza legyen. Egy hosszúkás tálra 10 babapiskótát teszünk, megöntözzük egy kevés rumaromával ízesített tejjel, és rákenjük a kávékrém felét, erre ismét tejes piskótát teszünk, majd a krém felét. Erre ismét tejes piskótát teszünk, majd a krém másik felét, végül piskótát. Néhány óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd fogyasztáskor a tetejét bevonjuk cukrozott tejszínhabbal, és megszórjuk szálasra vágott, hámozott mandulával vagy tortadarával.

süti beállítások módosítása